Uutiset

SDP lopettaisi velkaantumisen ja jäädyttäisi menoja

Puoluesihteeri Mikael Jungner, puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson osallistuivat Sdp:n vaalivaltio- ja puheenjohtajapäivillä Vantaalla viikonloppuna.
Puoluesihteeri Mikael Jungner, puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson osallistuivat Sdp:n vaalivaltio- ja puheenjohtajapäivillä Vantaalla viikonloppuna.

SDP sitoutuu siihen, että valtion velkaantuminen lopetetaan ensi vaalikauden aikana. Osana operaatiota valtion menoista noin neljännes olisi jäädytettävä kahdeksi vuodeksi.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen lupasi SDP:n vaalivaltio- ja puheenjohtajapäivillä Vantaalla, että vuonna 2015 Suomen valtio ei ota enää uutta lainaa, jos sosiaalidemokraatit pääsevät valtaan.

Kahdeksan miljardin euron budjettivajeesta SDP täyttäisi kuuden miljardin euron verran kasvu- ja investointiohjelmalla ja loput veronkiristyksillä. Arvonlisäveron nosto ei valikoimaan kuulu.

– Kevytkenkäisen talouspolitiikan aika on nyt ohi. Veronkiristysten ohella on myös kiristettävä vyötä, Urpilainen sanoi.

SDP tavoitteena on karsia valtion menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 1,5 miljardilla eurolla oletetusta tasosta. Siitä puoli miljardia olisi varsinaisia säästöjä, loput menojen uudelleenkohdennuksia.

– Uudelleenkohdennus voidaan saada aikaan jäädyttämällä noin neljäsosa valtion menoista seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Jäädytys ei voi koskea perusturvaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

SDP aloitti kaksipäiväiset vaalivaltio- ja puheenjohtajapäivänsä Vantaalla eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman ja kansanedustaja Erkki Tuomiojan johdolla.

Heinäluoma syytti nykyistä hallitusta edellisen hallituksen perinnön tuhoamisesta, valtion velkaannuttamisesta sekä tasaverokehityksestä. Tilanne on hänen mielestään sama kuin edellisten porvarihallitusten jälkeen vuosina 1966 ja 1995, jolloin SDP otti suuren vaalivoiton.

– Tasaverot iskevät paitsi pienituloisiin niin myös niihin suomalaisiin, jotka ovat jotenkin tähän mennessä pärjänneet. Kun katsoo tämän alkuvuoden sähkölaskua, niin jokainen näkee, mitä tasaverot tarkoittavat omalla kohdalla, Heinäluoma sanoi.

Tuomioja piti muun muassa SDP:n puolueosastojen puheenjohtajista koostuneelle kuulijakunnalle aatteellisen puheen, jossa hän varoitteli luokkayhteiskunnan paluusta ja vaati hyvinvointiyhteiskunnan ja sosiaalidemokratian päivittämistä.

Tuomiojan piti alunperin puhua eurokriisistä, mutta aihe vaihtui SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen pyynnöstä