Uutiset

Turkiskasvattajat aikovat tarkastaa kaikki kohutarhat

Turkiseläinten kasvattajain liitto aikoo tarkastaa kaikki tilat, joita Oikeutta Eläimille -yhdistys on käynyt kuvaamassa. Kohukuvat esitettiin televisio-ohjelmassa keskiviikkona.

Turkiskasvattajat ovat pitäneet hätäkokouksen uusien kohukuvien vuoksi. Heidän mukaansa suuri osa kuvamateriaalista on kuvattu pohjalaistilalla, joka on jo aiemmin erotettu liitosta.

MTV3:n mukaan turkiskasvattajien kanta antaa väärän kuvan ohjelman sisällöstä. 45 minuuttia -ohjelmassa oli kuvaa noin tusinalta turkistarhalta, ja valtaosa raportin kuvituksesta oli muualta kuin liitosta erotetulta tilalta.

Eläinaktivistien mielestä tarhojen sertifiointi ei takaa eläinten hyvinvointia. Heidän mukaansa moni eläin kärsii silmätulehduksista ja korvavammoista.

Myös Elintarviketurvallisuusviraston viimevuotisten tarkastusten mukaan tilanne turkistarhoilla on selvästi heikentynyt aiemmista vuosista. Viime vuonna Evira määräsi tarkastettavaksi noin tuhannesta toimivasta tarhasta kuusi prosenttia.

– Meillä ei ole vielä tietoa, mistä tilanteen huonontuminen johtuu. Asiaa pohditaan tarkemmin, kunhan lopulliset tarkastustulokset valmistuvat, sanoo jaostopäällikkö Taina Mikkonen Evirasta.