Uutiset

Ruotsalaisketusta löytyi ihmisille hengenvaarallinen heisimato

Ruotsissa on löydetty ketusta ensimmäistä kertaa ihmisille vaarallinen heisimato, Echinococcus multilocularis. Loinen löydettiin Uddevallan alueelta, Göteborgin pohjoispuolelta joulukuussa ammutusta nuoresta eläimestä.

Suomessa tätä myyräekinokokiksi nimettyä loista ei ole vielä koskaan tavattu.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole Ruotsin löydöstä yllättynyt.

– Oli odotettavissa, että myyräekinokokkia tavataan ennen pitkää myös Suomesta tai Ruotsista, kertoo yksikönjohtaja Antti Oksanen Eviran tuotanto- ja villieläintutkimusyksiköstä Oulusta.

Oksasen mukaan Evira seuraa nyt tarkkaan Ruotsin tilannetta ja ruotsalaisviranomaisten toimia.

– Uusia suosituksia lemmikkien matolääkityksistä tai esimerkiksi marjojen ja sienten syönnistä emme ole vielä antamassa, vaan niitä voi syödä entiseen tapaan. Eviran valvontaosasto tiedottaa muutoksista, jos aihetta ilmaantuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa loista on etsitty säännöllisesti ja koko maan kattavasti vuodesta 2000, ja etsitään vuosittain edelleen 300–500 ansalla pyydetystä tai ammutusta ketusta ja paristatuhannesta loukulla pyydetystä myyrästä.

Ihmiseen loinen voi tarttua sitä kantavan koiran, kissan, supikoiran, ketun ja suden ulosteesta tai ulosteen saastuttaman veden, marjojen ja sienien välityksellä. Tartunnan saattaa saada myös lemmikkieläinten turkkiin tarttuneista mikroskooppisen pienistä heisimadon munista.

– Tartuntalähdettä on ollut vaikea jäljittää, sillä ihmisessä tauti itää 5–15 vuotta ennen kuin ensimmäiset oireet ilmenevät. On siis mahdotonta varmuudella sanoa, että tartunnan voi saada myös marjoista ja sienistä, Oksanen toteaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA