Paikalliset

Varas kaivoi ikonin maahan paljain käsin

Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ion Durac kertoo, että seurakunnan arvokkain ikoni on Pyhän Aleksandran ikoni, joka näkyy kuvassa taustalla.
Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ion Durac kertoo, että seurakunnan arvokkain ikoni on Pyhän Aleksandran ikoni, joka näkyy kuvassa taustalla.

Helsingin rikospoliisi paljasti tiistaina, että Uspenskin katedraalista varastettu Kozeltshanin Jumalansynnyttäjän ikoni löytyi lopulta Turusta Juhana Herttuan koulun urheilukentän aidan vierestä Hansakadun puoleisesta päästä.

Ikoni varastettiin viime vuonna 9. kesäkuuta. Heti samana iltana varas oli ajanut maastapakenemisaikeissa Turkuun, missä hän oli pysähtynyt arvioimaan saalistaan kätköpaikan liepeille.

Poliisi arvelee, että mies oli paremman puutteessa kaivanut ikonin maahan paljain käsin.

– Ikonin päälle oli heitetty vain pari senttiä multaa ja vähän lehtiä. Siitä huolimatta se olisi voinut maata siellä vaikka kuinka kauan, jos kukaan ei olisi osannut sieltä katsoa, rikoskomisario Kari Niinimäki toteaa.

Poliisi löysi Kozeltshanin ikonin viime tiistaina, kun varkaudesta tuomiota istuva mies oli omantunnontuskissaan kertonut, mistä ikoni löytyy. Poliisi ei kuitenkaan tutkinnallisista syistä halunnut paljastaa kätköpaikkaa ennen kuin vasta eilen.

Varas oli haudannut arvokkaan ikonin maahan ilman minkäänlaista suojakääröä paljaana, joten ikoni oli päässyt kostumaan. Ikoni on parhaillaan kunnostettavana Valamon luostarissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ion Durac esittelee Turun Pyhän Aleksandran kirkon ikoneita ja puistelee päätään kuullessaan, että Kozeltshanin Jumalansynnyttäjän ikoni oli kaivettu maahan paljaana. Hän pelkää ikonin kärsineen pahoin.

– Vuosisata sitten ikonit menivät heikkoon kuntoon nopeammin, kun kirkoissa ja huoneissa ei ollut ilmastointia. Nykyään me valvomme termostaatista kirkon lämpötilaa ja kosteutta, jotta ikonit eivät kärsisi, Durac selventää.

Turun ortodoksikirkon arvokkain aarre on kirkon suojelupyhimyksen Pyhän Aleksandran ikoni. Duracin mukaan ikoni pelastettiin Turkuun Karjalasta neuvostovalloittajien kynsistä, mutta sen tarkemmin seurakuntalaiset eivät ikonin alkuperää ja tarinaa tunne.

Duracin mukaan Pyhän Aleksandran kirkon turvatoimia ei ole sen erityisemmin tehostettu, vaikka ryöstäjät ovatkin ottaneet Helsingissä Uspenskin katedraalin kohteekseen. Turussa varkaita tai vandaaleja ei ole juurikaan näkynyt.

– Meillä on täällä tietenkin hälytykset päällä, kun kirkko on kiinni. Lisäksi täällä on jumalanpalveluksen aikaan aina isännöitsijä tai apulaisisännöitsijä vahdissa, koska tänne kirkkoon tuli kerran palveluksen aikaan joku humalainen, joka yritti viedä tuolta seinustalta kirkon rahalippaan, Durac kertoo.