Talous

Katainen: Saksan ja Ranskan talousaloitteet vastatuulessa

Jyrki Katainen arvioi, että isojen euromaiden aloitteet ovat nyt vastatuulessa. Lehtikuva/Roni Rekomaa
Jyrki Katainen arvioi, että isojen euromaiden aloitteet ovat nyt vastatuulessa. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Saksan ja Ranskan aloitteet euromaiden kilpailukyvyn parantamiseksi ovat vastatuulessa EU:ssa, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi. Saksa ja Ranska esittivät toissa viikolla EU-huippukokouksessa muun muassa euromaiden eläkeikien nostamista kestävälle tasolle, yritysverotuksen harmonisointia ja niin sanotun velkajarrun kirjaamista euromaiden perustuslakeihin.

Kataisen mukaan muita euromaita on ärsyttänyt kahden suurimman maan sooloilu aloitteiden esittämisessä. Euroalueeseen kuulumattomat maat puolestaan ovat huolissaan ”kahden kerroksen Euroopan” syntymisestä, Katainen kertoi EU:n valtiovarainministerikokouksessa.

Myös aloitteiden sisältöön liittyy Kataisen mukaan lukuisia ongelmia, sillä eläke- ja työmarkkinajärjestelmät sekä perustuslait ovat euromaissa perin erilaisia.

– Me kannatamme kaikkea, mikä lisää kilpailukykyä. Jos onnistutaan löytämään oikeat toimet, joilla kilpailukykyä edistetään, säännöt voivat olla kovatkin. Mutta en usko, että Saksan ja Ranskan ehdottamalta pohjalta voidaan päästä kovin pitkälle, Katainen sanoi Brysselissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katainen esitteli toimittajille Brysselissä myös Suomen tuoreimpia talouskasvulukuja, jotka valtiovarainministerin mukaan ovat huippuluokkaa EU-vertailussa.

Loka-joulukuussa Suomen bruttokansantuote kasvoi 6,7 prosenttia edellisvuotisesta. Koko viime vuoden kasvun Katainen arvioi nousevan hieman yli kolmeen prosenttiin.

Kataisen mukaan kasvun kiihtyminen vuoden loppua kohden lupaa hyvää tälle vuodelle.

– Sitä saa mitä tilaa. Me olemme onnistuneet estämään rahoitusmarkkinakriisin leviämisen lamaksi. Kun vakaus on onnistuttu tässä määrin säilyttämään, talouskasvu on voinut tulla sisään. Tämä näkyy työllisyyskehityksenä ja verotulojen kasvuna Suomessa, Katainen paukutteli henkseleitään.

– Nyt viimeistään jokainen voi ymmärtää sen, että jos olisimme antaneet Kreikan tai Irlannin kaatua ja olisimme antaneet finanssikriisin tulla koko karmeudessaan Eurooppaan ja Suomeen, niin ei olisi puhettakaan, että olisimme päässeet tämänkaltaisiin kasvulukuihin.

TS–STT