Paikalliset

Meidän Turku osoitti mieltään Sinisen talon puolesta

Meidän Turku ry ei hyväksy Sinisen talon purkamista.
Meidän Turku ry ei hyväksy Sinisen talon purkamista.

Kaupunkikuvan suojelusta huolissaan oleva Meidän Turku ry järjesti mielenilmauksen Sinisen talon puolesta keskiviikkoaamuna. Talon purkamista vastustavat kokoontuvat Linnankadun ja Koulukadun kulmaan aamukahdeksalta.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Maarit Nermes kertoo, että mielenilmauksella halutaan tuoda ilmi pettymys purkupäätökseen.

– Päätöksen on tehnyt Turun kaupunki ja oikeuslaitos, ei omistaja sinänsä. Uudisrakennukset voitaisiin tehdä tontille niinkin, että Sininen talo olisi säilynyt, mutta sitä ei ole vain haluttu, Nermes kuvailee.

Koulukadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva Wikeströmin Sininen talo ja sen viereinen makasiini puretaan aivan lähiaikoina. Purkukohteen vastaava työnjohtaja, Turun Kenttärakentajat Oy:n Juha Sammalmaa on jättänyt Turun rakennusvalvontaan asiaa koskevan ilmoituksen.

– Ei ole ihan vielä sovittu, milloin purkutyö alkaa. Se kestää reilun viikon, hän kertoo.

Mielenilmaukseen kokoontuvien määrästä ei ole vielä varmaa tietoa, sillä sanaa on ehditty levittää vasta tämän päivän ajan. Ellei taloa pureta vielä keskiviikkona, aikovat yhdistyksen jäsenet kokoontua talolle myös seuraavina aamuina, kunnes työt alkavat.

Vuonna 1902 rakennetun sinisen talon ja vuodelta 1911 olevan makasiinin kohtalo sinetöityi tammikuussa, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi Meidän Turku ry:n valituksen purkuluvasta. Uusi asemakaava sain lainvoiman jo marraskuussa 2008. Kaava sallii L-kirjaimen muotoisen kuusikerroksisen talon rakentamisen purettavien paikalle.

Vuosikausia jatkuneen kiistan loppuvaiheessa virisi ajatus Sinisen talon siirrosta Turun sataman lähelle. Se kariutui lopullisesti siihen, että Turku kieltäytyi antamasta Sininen Talo ry:n anomaa 400 000 euron tukea.