Uutiset

Suomalainen rauhanturvaaja kuoli iskussa Afganistanissa

Suomalaisia rauhanturvaajia Pohjois-Afganistanissa. Lehtikuva.
Suomalaisia rauhanturvaajia Pohjois-Afganistanissa. Lehtikuva.

Suomalainen sotilas on kuollut Afganistanissa. Hän kuoli räjähdeiskussa Samanganissa Afganistanin pohjoisosassa, lähellä Aybakin kaupunkia. Isku tapahtui pääesikunnan mukaan kello 9.45 Suomen aikaa eli puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa.

Sotilaat olivat matkalla ampumaradalle, kun räjähdys tapahtui. Sotilaiden ajoneuvo kaatui, jolloin mukana ollut yliluutnantti Jukka Kansonen kuoli.

Autossa oli Kansosen lisäksi todennäköisesti yksi tai kaksi muuta suomalaista, kertoo esikuntapäällikkö Pekka Saariaho Porin Prikaatista. Saariahon mukaan muut autossa olleet eivät ole haavoittuneet.

Omaisille on ilmoitettu asiasta, ja valmistelut sotilaan ruumiin siirtämiseksi Suomeen on aloitettu. Tarkka kuolinsyy ei ole vielä tiedossa.

Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus iltapäivällä Porin Prikaatissa Säkylässä, jonne on keskitetty Suomen kansainvälisen valmiusjoukon koulutus.

Suomalaisia joukkoja vastaan on isketty Afganistanissa kymmeniä kertoja. Iskuissa on pommien lisäksi käytetty sinkoja ja käsiaseita. Edellisen kerran suomalaisia vastaan iskettiin räjähtein vajaat pari viikkoa sitten lähellä Mazar-i-Sharifia maan pohjoisosassa. Kukaan ei tuolloin haavoittunut.

Lokakuussa 2009 kaksi suomalaista haavoittui vakavasti tienvarsipommista Mazar-i-Sharifin länsipuolella. Ennen tätä päivää Afganistanissa oli kuollut yksi suomalaissotilas. Kersantti Petri Immonen kuoli tienvarsipommin räjähdyksessä toukokuussa 2007.

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt osanottonsa Afganistanissa kuolleen sotilaan omaisille ja läheisille. Lausunnossaan Halonen painottaa, että suomalaiset tekevät Afganistanissa arvokasta työtä vaativissa ja vaarallisissa olosuhteissa.

TS–STT