Talous

Nokian Microsoft-liitto myllää alihankkijaverkostoa

Nokian Microsoft-liitto aiheuttaa suomalaiselle ohjelmistoalalle ison mylläkän. Nokialle Symbian-kehitystä tehneiltä alihankkijoilta lähtee töitä, mutta uusia ovia saattaa aueta muualta.

Esimerkiksi Windows-älypuhelinten sovelluksia kehittävä oululainen M-Technology iloitsi tänään näkevänsä isoja uusia mahdollisuuksia siinä, että Windowsin käyttöjärjestelmä pääsee Nokian kaltaisen ison valmistajan puhelimiin.

Olennaisinta alihankkijoille olisi saada nopeasti tarkennettua tietoa Nokian aikeista, niin että ne voivat suunnitella omaa tulevaisuuttaan sen mukaisesti.

Teknologiateollisuuden mukaan suomalaisen ohjelmistomarkkinan koko on nyt vajaat 1,2 miljardia euroa. Sitä, kuinka iso osa potista kytkeytyy Symbianiin tai Nokian muuhun tuotekehitykseen, on liikesalaisuuksien vuoksi vaikea arvioida.

Myös Microsoftilla on Suomessa jo ennestään iso kumppanuusverkko. Yhtiön tietoyhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Max Mickelsson laskee, että Suomessa on noin 3 000 eri kokoista firmaa, jotka tekevät tuotteita Microsoft-teknologialle.