Uutiset

Nettipiraatit tuomittiin yli 800 000 euron korvauksiin

Perinteiset levymyymälät ovat vaikeuksissa verkkomyynnin takia.. Sen lisäksi 19 jokaisesta 20:stä musiikkikappaleen latauksesta tietoverkossa on laittomia
Perinteiset levymyymälät ovat vaikeuksissa verkkomyynnin takia.. Sen lisäksi 19 jokaisesta 20:stä musiikkikappaleen latauksesta tietoverkossa on laittomia

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi helsinkiläistä vankeusrangaistuksiin ja yli 800 000 euron vahingonkorvauksiin tekijänoikeusrikoksista. 35-vuotias nainen sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta ja 21-vuotias mies sai kolme kuukautta ehdollista.

Asiassa syyttäjänä toiminut Kukka-Maaria Kankaala kertoo, että tuomio oli kolmas, joka koski vuoden 2007 vertaisverkkoratsioissa paljastuneita ylläpitäjiä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa turkulaismiehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta tekijänoikeusrikoksesta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi samassa kuussa tiedostojen jakajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

– Kaksi ylläpitäjää koskevaa syytettä odottaa vielä käsittelyä. Ne tulevat Espoon käräjäoikeuteen kevään aikana, Kankaala arvioi.

Palvelimella yli 1 500 käyttäjää

Helsinkiläiskaksikko oli perustanut ja ylläpitänyt Sarahs` Secret Chamber -nimistä tietojenjakopalvelinta.

Direct Connect (DC) -tiedostojenjakopalvelimeen liittyneet käyttäjät pystyivät kopioimaan muiden käyttäjien jakamia tiedostoja. Kyseisellä palvelimella oli yli 1 500 käyttäjää, jotka jakoivat yhteensä yli 50 teratavua tiedostoja. Tämä vastaa yli 750 000 musiikkialbumia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaksikko väitti oikeudessa, että palvelin olisi perustettu ainoastaan keskustelufoorumiksi. Oikeuden mukaan vastaajat olivat kuitenkin tietoisia palvelimen tarkoituksesta, niinpä oikeus piti kaksikon toimintaa tahallisena.

Vastaajat tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti yli 800 000 euroa tekijänoikeuslain mukaisina hyvityksinä ja korvauksina oikeudenhaltijoille.

Turkulaismies tuomittiin lokakuussa vastaavasti yli 300 000 euron korvauksiin.


DC-vertaisverkot saatiin kitkettyä

Poliisi teki ratsioita pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa kesällä 2007. Kotietsintöjen kohteina oli sekä tavallisia verkon käyttäjiä että palvelimien ylläpitäjiä.

Ratsiat liittyivät Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) tekemiin rikosilmoituksiin. TTVK aloitti DC-vertaisverkon käyttäjien henkilöllisyyksien selvittämisen samana vuonna. TTVK sai käräjäoikeudelta päätöksen, jonka myötä verkko-operaattorit luovuttivat TTVK:lle viiden asiakkaansa henkilötiedot.

– Silloin Suomessa toimi noin 200 Direct Connect -hubia, joista valitsimme nämä viisi ylläpitäjää. Toimillamme on ollut vaikutuksia, sillä nyt Suomessa toimii alle 50 DC-hubia, joilla on yhteensä alle 6 000 käyttäjää, TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoo.

Hän arvioikin, että DC-vertaisverkkojen kulta-aika on jo Suomessa ohi. TTVK keskittää suurimman osan valvonnastaan Bittorrent-yhteystekniikkaa käyttävien piraattien seuraamiseen. Ruotsalainen Pirate Bay käyttää kyseistä tekniikkaa laittomien tiedostojen jakamiseen.

– Voimme esimerkiksi suorittaa valvontaa, jos joku suomalainen antaa suomalaisen levyn levitykseen Pirate Bayn kautta; Kotilainen muistuttaa.

TONI LEHTINEN

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit