Uutiset

Venäjä kovan kritiikin kohteeksi Hodorkovski-tuomiosta

Venäjä joutui poikkeuksellisen rajun kansainvälisen kritiikin kohteeksi, kun moskovalainen oikeusistuin tuomitsi torstaina suurliikemies Mihail Hodorkovskin ja hänen liikekumppaninsa Platon Lebedevin istumaan vielä kuusi lisävuotta vankilassa rahanpesusta ja kavalluksesta.

Uusimman tuomion myötä Hodorkovski voi vapautua vuonna 2017. Hän olisi muuten päässyt vapaaksi ensi syksynä. Oikeus tuomitsi Hodorkovskin ja hänen liikekumppaninsa Platon Lebedevin jo maanantaina, mutta 800-sivuisen tuomion lukeminen vei monta päivää.

Tuomio on periaatteessa 14-vuotinen, mutta vankeusaika lasketaan alkaneeksi jo vuonna 2003. Tuolloin kaksikko sai ensimmäisen tuomionsa veronkierrosta.

Kannattajilleen Hodorkovski on poliittinen vanki, sillä hänet tunnetaan pääministeri Vladimir Putinin kärkkäänä kriitikkona. Myös maailmalla oikeudenkäyntiä on moitittu poliittiseksi. Arvostelijoiden mukaan Venäjän hallinto halusi siirtää miljardöörin sivuun vuoden 2012 presidentinvaaleista.

– Lebedev ja minä olemme esimerkki siitä, ettei Venäjällä voi luottaa siihen, että oikeus suojaisi ihmisiä virkamieskoneistolta. Mutta emme ole luopuneet toivosta, Hodorkovski sanoi. Putinin tiedottaja ei kommentoinut päätöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hodorkovskin syytettiin kavaltaneen 218 miljoonaa öljytonnia johtamaltaan Jukos-yhtiöltä vuosina 1998-2003. Puolustus piti väitettä naurettavana, koska määrä vastaisi koko Jukosin tuotantoa kyseisenä aikana.

Ulkomaiden reaktio oli vahva. Niin Saksa, Ranska kuin Yhdysvallatkin ilmaisivat pettymyksensä tuomioon ja moittivat sen antavan heikon kuvan Venäjän oikeusvaltion tilasta. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinnon korkea-arvoinen virkamies jopa epäili, että tapaus voi vaikeuttaa Venäjän pääsyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi.

– Se ei auta heidän asiaansa vaan hankaloittaa sitä, virkamies sanoi.

Venäjä on viimeinen suuri kauppamahti, joka ei ole WTO:n jäsen. Se on käynyt jäsenyysneuvotteluja vuodesta 1993 ja pääsi viimein tänä vuonna sopuun EU:n kanssa viimeisistä auki olleista kysymyksistä. Myös Yhdysvallat ilmaisi syksyllä tukensa Venäjälle.

Pääministeri Putin on ilmaissut, että Venäjä haluaisi liittyä järjestöön jo ensi vuoden aikana.