Uutiset

Uudet ilotulitemääräykset vähensivät vakavia silmävammoja

Suojalaseja on moneen lähtöön. TS/arkisto
Suojalaseja on moneen lähtöön. TS/arkisto

Uudet turvallisuusohjeet vähensivät ilotulitteiden aiheuttamia vakavia silmävammoja ja alaikäisille sattuneita silmävammoja. Sen sijaan vammojen kokonaismäärä ei vielä olennaisesti laskenut.

Hyksin silmätautien klinikan ylilääkärin Tero Kivelän mukaan vammojen vaikeusasteet pienenivät erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa sattuu kolmasosa ilotulitevammoista. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla ei ollut yhtään vaikeaa vammaa. Tiedot perustuvat Suomen silmälääkäriyhdistyksen ja Turvatekniikan keskuksen tilastoihin.

Ilotulitteiden myynti tai luovuttaminen alaikäiselle tai päihtyneelle kiellettiin vuosi sitten. Samalla lyhennettiin rakettien sallittua ampumisaikaa ja määrättiin, että ampujan on käytettävä suojalaseja.

– Muutokset tulivat viime tingassa ennen uuttavuotta. Ne tuskin vaikuttivat täydellä teholla vielä vuosi sitten, Kivelä sanoo.

Ennen ohjeita vammojen määrät nousivat vuosi vuodelta. Kun vuonna 2006 vammoja sattui vain 26, vuonna 2009 niitä tuli jo 47. Tänä vuonna määrien toivotaan kääntyvän selvästi laskuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko maassa varaudutaan noin 30–40:een rakettien aiheuttamaan vammaan. Pääkaupunkiseudulle niistä odotetaan osuvan noin 10–12.

Ilotulitteiden aiheuttamia tulipaloja uudet määräykset näyttävät vähentäneen merkittävästi. Pelastuslaitos sai viime vuodenvaihteessa ilmoituksen 62:sta ilotulitteiden sytyttämästä tulipalosta, kun edellisvuonna vastaavia hälytyksiä oli tullut 236 ja sitä edellisenä 227.

Pahimmillaan raketti voi sytyttää jopa perheen kodin; viime vuodenvaihteen ilotulitepaloista 13 oli rakennuspaloja.

Suojalaseja on käytetty vapaaehtoisesti jo noin seitsemän vuotta. Sinä aikana sattuneista sadoista silmävammoista vain kaksi on tullut laseja käyttäneille.

– Suojalasipakko koskee vain niitä, jotka itse sytyttävät tulitikun ja ampuvat, mutta ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista puolet tulevat katsojille. Jos kulkee ulkona seuraamassa ilotulitusta, kannattaa käyttää laseja, Kivelä sanoo.

Nelisen vuotta sitten eräs rouva ehti vain astua ulos ovesta ja ottaa pari askelta, ennen kuin sai iskun raketista silmäänsä.

– Suojalasit nenälle, kunnollinen turvaetäisyys, koskaan ei mennä katsomaan tulitetta, joka ei näyttänyt syttyvän, eikä mitään alle 18-vuotiaiden käsiin, Kivelä ohjeistaa juhlintaa.