Uutiset

Viranomaiset pelkäävät jäävänsä ilman tietoverkkoa

Tiedonkulun nopeus onnettomuustilanteissa on tärkeää. Nyt viranomaiset pelkäävät, että poliisin, palokuntien ja hälytyskeskusten tiedonsiirto jää haavoittuvan 3G-verkon varaan. TS/Riitta Salmi
Tiedonkulun nopeus onnettomuustilanteissa on tärkeää. Nyt viranomaiset pelkäävät, että poliisin, palokuntien ja hälytyskeskusten tiedonsiirto jää haavoittuvan 3G-verkon varaan. TS/Riitta Salmi

Viranomaiset ovat huolissaan tiedonsiirtoratkaisujensa tulevaisuudesta. Pahimmillaan poliisi ja pelastustoimi saattavat vuoden päästä jäädä pelkän 3G-verkon varaan, mikä hidastaisi pelastustyöntekijöiden työtä merkittävästi. Nykyinen VIRVE-verkko ei yksinään riitä.

Sisäministeriössä on käynnistetty työryhmä pohtimaan mahdollisuuksia turvallisuusviranomaisten tarpeiden kattamiseen. Nykyään viranomaiset nojaavat pitkälti @450-laajakaistaan. Sen kohtalo on kuitenkin avoin.

Digita on myymässä verkkoa uudelle omistajalle, kunhan valtioneuvosto hyväksyy kaupan. Lisäksi verkon teknologia vanhenee lähiaikoina. Viranomaisten pahin pelko on, että sitä ei pystytä jatkossa enää käyttämään, vaikka vaihtoehdot ovat vähissä.

– Niitä ei paljon ole ja se on tietysti tiukka paikka, myöntää ylikomisario Antti Jeronen poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa 3G-verkko on 450-kaistaa hitaampi ja epävarmempi. Suuronnettomuuden sattuessa se jumiutuisi minuuteissa, eivätkä viranomaisten viestit toisilleen pääsisi perille.

Viranomaiset kaipaavat omalle viestinnälleen turvattua kaistaa, jota ulkopuolisten tiedonsiirto ei pääsisi hidastamaan.

– Tuntuu, että kaikilla tahoilla ei ole ymmärretty, miten vakavasta asiasta on kyse, Jeronen korostaa.

– 450-verkko on toiminut meillä oikein hyvin ja on erittäin harmillista, jos emme pysty sitä enää jatkossa käyttämään, ylikomisario toteaa.

Hän kuvailee tilannetta huolestuttavaksi. Digitan mukaan 450-verkko jatkaa toimintaansa niin kauan kuin uusi omistaja katsoo sen tarpeelliseksi.

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA