Uutiset

Suojalasit ovat ensi kerran pakolliset ilotulituksissa

Suojalaseja on moneen lähtöön. TS/arkisto
Suojalaseja on moneen lähtöön. TS/arkisto

Uutta vuotta juhlivien kannattaa tänä vuonna muistaa ilotulitteita koskevat uudet säädökset, jotka muuttuivat vuosi sitten. Näkyvimpiä muutoksia ovat muun muassa kaikille pakolliset suojalasit, sekä aikaisempaa tiukemmat aikarajoitukset. Ilotulitteiden sallittu käyttöaika lyhenee nyt peräti neljällä tunnilla, ja vuoden viimeisenä päivänä raketteja tai muita ilotulitteita saa ampua vain iltakuuden ja aamukahden välisenä aikana.

Aiemmin suojalasien käyttö on ollut suositeltavaa, mutta nyt niiden käyttö on pakollista. Niitä suositellaan myös ilotulitusta seuraavalle yleisölle. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta muistutetaan, että vuosittain ilotulitteet aiheuttavat satoja tulipaloja sekä silmä- tai muita vammoja. Vammat ja vahingot johtuvat lähestulkoon aina ilotulitteiden varomattomasta ja holtittomasta käytöstä. Useimmiten tapaturmat sattuvat nuorille ja lapsille sekä juopuneille juhlijoille.

Tänä vuonna kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen onkin kielletty niin alle 18-vuotiaille kuin päihtyneille. Kielto koskee myös pienempiä papatteja ja tähtisadetikkuja, vaikka kaupoissa olisikin vielä myynnissä tuotteita, joihin on merkitty vanhentunut alempi ikäraja. Myös ilotulitteiden luovuttaminen ala-ikäiselle on rangaistava teko.

Vielä viime vuonna ilotulitekauppiaat saivat myydä jo varastoon hankittuja raketteja, jotka eivät täyttäneet uuden lain vaatimuksia. Tänä vuonna vanhojen asetusten mukaisia tuotteita ei enää saa myydä kuluttajille.

Pelastusviranomaiset voivat myös rajoittaa ilotulitteiden käyttöä paikallisesti. Esimerkiksi Varsinais-Suomen pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen niin Turun, Uudenkaupungin kuin Naantalinkin keskustoissa sekä Naantalissa kylpylän alueella.