Uutiset

Kotipommit yhä vaarallisempia

Kotipommeja tehdään esimerkiksi ilotulitteita virittelemällä.
Kotipommeja tehdään esimerkiksi ilotulitteita virittelemällä.

Itse tehdyt kotipommit aiheuttavat poliisin mukaan pahoja vaaratilanteita ja muun muassa sormi- palo- ja silmävammoja. Helsingin poliisi katsoo, että kokeiluissa on menty entistä suurempiin paukkuihin, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa jopa kuoleman. Kotipommeja tehdään esimerkiksi ilotulitteita virittelemällä. Räjähteisiin saadaan materiaalia lukuisista arkipäiväisistä aineista kuten pölysokerista ja kosmetiikkatuotteista.

Paukuissa käytettyjä aineita tilataan myös internetin kautta ulkomailta. Poliisin mukaan lentorahdissa kulkeekin aineita, joita siellä ei missään nimessä saisi olla.

Poliisi arvelee etteivät paukkujen rakentajat useinkaan ymmärrä niihin liittyviä riskejä. Viritykset voivat olla hyvin epävakaita ja räjähtää jo käsittelyvaiheessa.

Vaarallisuutta lisää se, että sytytyslangat ovat usein liian lyhyitä. Valmiin räjähteen ympärille voidaan koota paukun kokoa lisäävää materiaalia, jolloin alkuperäinen sytytyslanka jää auttamatta liian pieneksi ja voi aiheuttaa suuren vaaran räjäyttäjälle.