Uutiset

Pika- ja kulutusvipit ovat paisuneet jopa 70 000 euroon

Korkeakorkoisten pikaluottojen kanssa kamppailevien ongelmat vain lisääntyvät, vaikka pikavippien vaaroista on varoitettu julkisuudessa paljon. Turun alueen johtava velkaneuvoja Kaarina Sillanpää kertoo, että osalla vippikierteeseen joutuneista on velkojia jopa 50–100 kappaletta.

– Pienistäkin vipeistä kasvaa näin suuria velkapotteja. Summia on kasvattanut myös se, että netistä saa yhä suurempia luottomääriä. Meillä on velkaneuvonnassa asiakkaita, joilla on pikavippeinä ja kulutusluottoina otettu 50 000–70 000 euron edestä velkaa, Sillanpää kertoo.

Suomen kuluttajaliiton pääsihteeri Sinikka Turunen arvioi, että tilanne on samankaltainen ainakin suurissa kaupungeissa.

– Velkaneuvojat pitävät tilannetta lohduttomana. Velkasummat ovat suuria ja velkaneuvontaan pitkät jonot, Turunen kuvailee.

Turun alueen velkaneuvontaan on Sillanpään mukaan kahden kuukauden jonotusaika, ja velkaneuvojan pakeille odottaa tällä hetkellä yli 400 taloutensa sotkenutta.

Talousvaikeuksien kanssa kamppailevat ennen kaikkea alle kolmekymppiset. Uusi kasvava ryhmä ovat opiskelijat, jotka rahoittavat menojaan luottokorteilla.

– Enää ihmiset eivät joudu hankaluuksiin takausvelkojen vuoksi, sillä nykyään ongelmat johtuvat ihan itse aiheutetuista lainoista. Eletään ajattelematta huomista eikä yksinkertaisesti osata laskea, millaisia summia yli 30 prosentin vuotuisista koroista syntyy. Monille erityisen vaikeita aikojat tietävät joulun jälkeen kasautuvat laskut, kun on törsätty joululahjoihin ja herkkuihin, Sillanpää kertoo.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA