Uutiset

Junamatkustajien joulu sai hyytävän alun

Joulun menoliikenteessä kauko- ja lähijunat ovat myöhästelleet pitkin päivää.
Joulun menoliikenteessä kauko- ja lähijunat ovat myöhästelleet pitkin päivää.

Joulunviettoon junalla pyrkineet suomalaiset joutuivat sijaiskärsijöiksi, kun VR:llä sammuivat junat pakkaseen. Aatonaatoksi kiristynyt pakkanen hytisytti matkustajia, kun he odottivat pahimmillaan kaksi tuntia myöhässä olevia junia.

Junien lähtöajat ja -laiturit muuttuivat äkisti esimerkiksi pääteasemalla Helsingissä, ja ihmiset saivat poukkoilla matkalaukkujensa kanssa raiteelta toiselle kuulutusten perässä. Myöskään nettisivut eivät pysyneet tilanteen tasalla.

– Arvasin, että junat saattavat olla myöhässä. Vilkaisin ennen lähtöä nettiä, mutta vasta asemalla kuulin, että junani on ainakin 40 minuuttia myöhässä, kertoi Tampereelle matkalla oleva Elina Ojala, 25.

Ojala istui tyynenä Helsingin rautatieaseman odotushallin lattialla.

– Olin varautunut. Matkustan paljon tätä väliä, ja ainahan nämä ovat myöhässä.

Anni Aaltonen-Mäkelä, 36, luki lehteä penkillä. Hän oli jäänyt nuoremman poikansa kanssa asemalle, kun mies ja vanhempi poika lähtivät tappamaan aikaa.

– Menivät katsomaan Stockmannin jouluikkunaa, koska juna on reippaasti myöhässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Useat junat olivat myöhässä pitkin päivää. Pääkaupunkiseudun lähiliikennettä karsittiin, jotta se ei tukkisi kaukojunaliikennettä. Myös yöjunien arveltiin kulkevan aikataulustaan jäljessä.

– Vasta aamulla voidaan lähteä puhtaalta pöydältä, sanoi liikennepäällikkö Ari Lehtimäki Liikennevirastosta illalla.

Jouluaattona junaliikenne on harvempaa kuin normaaliperjantaina.

Autot hyytyivät hinauskuntoon

Autollakaan ei päässyt pakkasongelmia pakoon. Monen perheen joulumatka keskeytyi auton hyytymiseen. Esimerkiksi Pohjois-Hämeessä Autoliiton tiepalveluun tuli kymmeniä yhteydenottoja. Usein ongelmat olivat niin vakavia, että auto piti hinata korjaamolle.

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan liikenne oli pääteillä sujuvaa. Autoja oli illalla saman verran kuin tavallisina arkipäivinä työpäivän päättymisen aikaan. Pahoja onnettomuuksia ei sattunut.

Itärajan ylityspaikoille povattiin ennätysruuhkia joulun ja vuodenvaihteen aikana. Jo aatonaattona iltapäivällä Venäjälle menevän rekkajonon pituus oli Vaalimaalla noin 20, Nuijamaalla 10 ja Imatralla pari kilometriä.

Rajavartiolaitos on lisännyt pyhiksi henkilöstöä.