Uutiset

Gramex karhuaa maksuja
verkosta ladatun musiikin esittämisestä

Cosmic Comic Cafen Sakari Lemmetyisen mukaan osassa ravintoloita soitetaan myös luvatonta, netin kautta ladattua musiikkia.
Cosmic Comic Cafen Sakari Lemmetyisen mukaan osassa ravintoloita soitetaan myös luvatonta, netin kautta ladattua musiikkia.

Yhä useammassa asiakastilassa soi musiikki, joka on ladattu verkosta tietokoneelle. Tekijänoikeusjärjestö Gramex aikoo nyt saada yrittäjät maksamaan lisenssejä myös verkosta ladatusta musiikista. Gramex linjaa, että verkosta ladattu musiikki on tarkoitettu pääasiassa yksityiskäyttöön. Gramex myy kuitenkin lisenssejä, joiden turvin esimerkiksi ravintolat voivat soittaa laillisista nettikaupoista ostamiaan kappaleita. Sen sijaan piraattituotteiden soittamista Gramexin lisenssi ei mahdollista.

Gramexin apulaisjohtaja Leena Pitkänen kertoo, että väärinkäyttöä on tullut ilmi kuntosaleilla, kaupoissa, kahviloissa ja pitserioissa. Isoissa ravintoloissa tekijänoikeusasiat ovat paremmin tiedossa.

Lisenssit oikeuttavat esimerkiksi tiskijukat tai liikunnanohjaajat käyttämään verkosta ostettua musiikkia julkisesti. Gramex on myynyt Pitkäsen mukaan joitakin kymmeniä lisenssejä.

Toinen tekijänoikeusjärjestö Teosto ei aio kaupitella verkosta ladatun musiikin julkiseen esittämiseen oikeuttavia lupia.

– Monestihan jo palvelun käyttöehdot kieltävät soittamisen julkisesti, huomauttaa Teoston musiikkiratkaisut-yksikön johtaja Lasse Fast.

– Tämä on Gramexille selvästi tärkeämpi asia kuin meille.

Fast arvioi, että kasvava trendi on soittaa verkosta ladattua musiikkia liiketiloissa. Hänen mukaansa taustalla on tietämättömyys.

– Harkittua väärinkäyttöä on vähän, Fast uskoo.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA