Uutiset

Aseistakieltäytyjä armahdettiin kielimuurin takia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on armahtanut aseistakieltäytyjän varsin poikkeuksellisessa tapauksessa. Parikymppinen mies oli kieltäytynyt menemästä aliupseerikouluun ruotsinkieliseen Dragsvikiin, koska ei mielestään osannut ruotsia riittävästi.

Nuorukainen oli ollut alokkaana Dragsvikissä. Alokasajan päätyttyä hän anoi siirtoa joko miehistöön tai suomenkieliseen koulutukseen, mutta pyynnöt evättiin. Mies päätti ryhtyä totaalikieltäytyjäksi, koska muiden käskyttäminen ja aseiden käytön opettaminen vieraalla kielellä olisi ollut hänestä jopa vaarallista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kieltäytyjän 129 vuorokaudeksi vankeuteen. Hän ehti istua tuomiostaan kaksi ja puoli viikkoa.

Mies oli päätynyt ruotsinkieliseen varuskuntaan jääkiekkoharrastuksensa kautta. Dragsvikissä työskentelevä luutnantti ja jääkiekkovalmentaja oli houkutellut häntä varuskuntaan, koska sieltä oli mahdollista jatkaa pelaamista joukkueessa.

Varusmiesliitto kummastelee tapausta. Liitto pitää käsittämättömänä, etteivät joukko-osaston komentaja tai muut asiankäsittelijät ole huomioineet miehen kielitaidottomuutta, jos tapauksessa on edetty valitustien mukaan. Myös presidentin armahdusta Varusmiesliitto pitää ongelmallisena, koska silloin viimeisen sanan lausuu oikeusjärjestelmän ulkopuolinen toimija.