Talous

iPad on joulukaupan hittituote

Monet lehdet julkaisevat jo pelkästään pelkästään iPadille suunniteltuja sivuja. Kalakauppiaille tulee pulmia, jos sanomalehdistä tulee ainoastaan sähköisiä versioita.
Monet lehdet julkaisevat jo pelkästään pelkästään iPadille suunniteltuja sivuja. Kalakauppiaille tulee pulmia, jos sanomalehdistä tulee ainoastaan sähköisiä versioita.

Tämän joulun suosikkivempele on eittämättä ollut amerikkalaisen Applen kehittelemä iPad-taulutietokone. Noin vuosi sitten Amerikoissa myyntiin tullut laite avasi kokonaan uuden tuoteluokan, ja niinpä iPadille löytyy jo vakavia kilpailijoita muilta valmistajilta ja lisää on tulossa ensi vuonna. Palettia täydentävät kirjojen lukulaitteet, joita niitäkin on myynnissä monelta valmistajalta.

– iPadia ja Samsungin vastaavaa pienikokoisempaa tuotetta on mennyt kaupaksi erittäin hyvin. Erityisesti iPad on myynyt niin, että on jouduttu käymään pientä taistelua toimituksista. Voi sanoa, että se mikä tulee tavarantoimittajilta meille sisään, lähtee saman tien kassan kautta asiakkaan kanssa ulos, myyntipäällikkö Päivi Kuntze Stockmannin Turun tavaratalosta kertoo.

– iPadissa on nyt niin sanottu hype päällä. Samsung menee kaupaksi hyvin hoidetun markkinointinsa ansiosta. A-linkin kämmentietokonetta myydään näitä kahta vähemmän.

Android syö Applea
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myynnissä on jo nyt koko joukko Googlen kehittämää Android-käyttöjärjestelmää tottelevia laitteita, jotka ovat ominaisuuksiensa ja käytettävyytensä puolesta samalla viivalla iPadin kanssa, mutta maksavat useita satasia vähemmän kuin Apple. Esimerkiksi kiinalaisten HTC:n ja ZTE:n Android-laitteissa on osapuilleen samankokoinen näyttö kuin iPadissa.

Päivi Kutze ei usko, että taulutietokoneiden tai tablettien myynti laantuu joulun jälkeen.

– En usko siihen. Me lähdemme siitä, että myynti voi hiukan vähentyä, mutta ei lopu ensi vuonnakaan. Nämä laitteet ovat tulevaisuutta, eikä markkinoita ole vielä tyydytetty, vaikka myydyt määrät ovatkin olleet merkittäviä.

Lukulaitteita oudoksutaan

Taulutietokoneiden lisäksi sähkökirjoja voi ladata myös erillisiin lukulaitteisiin, joita esimerkiksi Akateemisessa kirjakaupassa on myynnissä kuutta eri mallia. Niiden hinnat vaihtelevat 150–400 euron välillä.

Lukulaitteiden ongelma on kirjakauppiaiden erilainen tekniikka. Se laite, joka sopii yhden kirjakauppiaan sähkökirjoihin, ei välttämättä sovi toisen kauppiaan kirjoihin. Kaikki laitteet eivät esimerkiksi ymmärrä maailman suurimman nettikirjakaupan Amazonin tiedostoja.

–Lukulaitteet ovat vasta kehityksensä alkupäässä. Siitä huolimatta niitäkin menee suhteellisen hyvin kaupaksi. Varsinainen jouluhitti niistä tullee kuitenkin ensi jouluna, Päivi Kuntze sanoo.

TIMO ANTTILA