Talous

Fortum saa enemmistöaseman Turun seudun lämpöyhtiöstä

Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto aluksi vuokraa ja myöhemmin ostaa Fortumilta Naantalin kivihiilivoimalaitoksen. Se ostaa myös Turku Energian Kakolan lämpöpumppulaitoksen ja Orikedon biolämpökeskuksen sekä jätteenpolttolaitoksen. TS/Timo Jerkku
Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto aluksi vuokraa ja myöhemmin ostaa Fortumilta Naantalin kivihiilivoimalaitoksen. Se ostaa myös Turku Energian Kakolan lämpöpumppulaitoksen ja Orikedon biolämpökeskuksen sekä jätteenpolttolaitoksen. TS/Timo Jerkku

Enemmistöosuus Turun seudun kaukolämmöntuotantoa hallitsevassa yhtiössä siirtyy alueen kunnilta Fortumille. Sen päätösvaltaa strategisissa asioissa rajoitetaan kuitenkin yksimielisyyttä vaativalla osakassopimuksella. Ratkaisu julkistettiin Turun kaupungintalolla tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kuntien ja Fortumin alustavasti hyväksymä aiesopimus on määrä allekirjoittaa helmikuun loppuun mennessä. Sopimuksen mukaan alueen energiantuotanto keskitetään niiden yhteisesti omistamalle Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:lle. Sen omistus puolestaan muuttuu niin, että Fortum saa 50, 5 prosentin enemmistöaseman.

Alueen nykyiset lämmön ja sähkön perustuotantolaitokset siirtyvät TSME:n omistukseen. Se aluksi vuokraa ja myöhemmin ostaa Fortumilta Naantalin kivihiilivoimalaitoksen. Turku Energia myy sille puolestaan Kakolan lämpöpumppulaitoksen, Orikedon biolämpökeskuksen ja Turun jätteenpolttolaitoksen. TSME vastaa aikanaan myös hiilen korvaamisesta myöhemmin uudella vähäpäästöisemmällä polttoaineella. Uuden voimalan tai voimaloiden paikka tai tekniikka ei ole vielä selvillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laitosten käyttö- ja kunnossapitohenkilöstö jatkaa nykyisten työnantajien palveluksessa. Tuotettu kaukolämpö myydään Turku Energialle, höyry Fortumille ja sähkö TSME:n osakkaille. Ne saavat sitä omakustannushintaan omistusosuuksiensa mukaisen määrän.

Aiesopimuksessa on sovittu, että Fortumilla on TSME:n osakkeista jatkossa 50,5 prosenttia, Turku Energialla 38,5 prosenttia, Raisiolla viisi, Kaarina kolme ja Naantalilla kolme prosenttia. Osakkaiden kesken laaditaan osakassopimus, jonka mukaan strategiset asiat pitää päättää hallituksessa yksimielisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, asia siirtyy yhtiökokouksen päätettäväksi. Siellä päätökselle vaaditaan määräenemmistö, joka rajaa Fortumin valtaa.

Kaukolämmön myynti, jakelu ja kuntien kaukolämpöverkostot siirtyvät Turun kaupungin omistaman Turku Energian vastuulle. Se vuokraa Raision, Kaarinan ja Naantalin kaukolämpöverkot sekä vara- ja huipputeholaitokset käyttöönsä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella tai ostaa ne kokonaan itselleen. Molemmissa tapauksissa kuntien kaukolämpöhenkilöstö siirtyy Turku Energian palvelukseen.