Talous

Viking Line saa 28 miljoonan euron tuen risteilijälleen

Ympäristötuki vahvisti Viking Linen laivatilauksen. TS/Riitta Salmi
Ympäristötuki vahvisti Viking Linen laivatilauksen. TS/Riitta Salmi

Viking Line on saamassa 28 miljoonaa euroa ympäristötukea valtion avustuksena uudelle matkustaja-alukselleen. Hallituksen raha-asiainvaliokunta puolsi liikenne- ja viestintäministeriön päätöstä.

Viking Line kertoi lokakuussa tilaavansa STX Finlandilta uuden sukupolven risteilylautan. Sopimukseen sisältyy myös optio sisaraluksesta. Yhden laivan hinta on noin 240 miljoonaa euroa. Alus rakennetaan Turun telakalla, ja se on määrä toimittaa vuoden 2013 alussa.

Sopimukseen sisältyy myös optio sisaraluksesta.

Viking Linen uuden aluksen on tarkoitus kulkea nesteytetyllä maakaasulla, mikä mahdollistaa päästöjen minimoimisen. Turussa on rakennettu 1990-luvulla LNG-aluksia, mutta ne olivat maakaasun kuljetukseen tarkoitettuja aluksia, eli kyseessä oli täysin eri alustyyppi. STX rakentaa tämän tyyppisiä kuljetusaluksia myös Koreassa.

Ympäristötukipäätös on ehdollinen, kunnes Euroopan unionin komissio on hyväksynyt tukiohjelman sekä Viking Linen hakemuksen.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) luonnehtii, että tukipäätöksessä yhdistyvät meritoimialojen työllisyys sekä kilpailukyvyn ja ympäristönsuojelun vahvistaminen. Molemmat tukea saavat alukset on määrä rakentaa STX:n Turun telakalla.