Talous

Espanjan talous toipuu, mutta vaatii uudistuksia

Espanjassa osoitettiin viimeksi viikonloppuna mieltä hallituksen taloudellisia uudistuksia vastaan. Reuters/Andrea Comas
Espanjassa osoitettiin viimeksi viikonloppuna mieltä hallituksen taloudellisia uudistuksia vastaan. Reuters/Andrea Comas

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD arvioi, että Espanjan talous on hiljalleen toipumassa maailmanlaajuisen finanssikriisin aiheuttamasta taantumasta. Järjestö patistaa maan hallitusta ajamaan lävitse lisää uudistuksia, jotta julkisen talouden tila ja työllisyys parantuisivat.

Katsauksen mukaan hallitus on jo toteuttamassa huomattavia valtiontalouden tasapainotussuunnitelmia ja myös työmarkkinoiden ongelmiin ollaan puuttumassa. Järjestö kehottaa kuitenkin Espanjaa vielä tehokkaampiin toimiin ja myös karsimaan kilpailun rajoitteita. OECD kannustaa Espanjaa erityisesti uudistamaan eläkejärjestelmäänsä ja siirtämään verotuksen painopistettä työn verottamisesta kulutus- ja kiinteistöveroihin.

OECD:n mukaan muiden suurten talouksien tavoin taantuma rokotti myös Espanjan taloutta. Valtion rahoitusasema ja työllisyys kärsivät kuitenkin muita maita enemmän. Järjestö ennakoi maan talouden kasvavan tämän vuoden 0,2 prosentin pudotuksen jälkeen 0,9 prosenttia ensi vuonna ja 1,8 prosenttia vuonna 2012.

Espanjan julkisen talouden alijäämä yltää tänä vuonna 9,2 prosenttiin, mistä se laskee ensi vuonna 6,3 prosenttiin ja vuonna 2012 4,4 prosenttiin. Espanja kärsii euroalueen korkeimmasta työttömyydestä. Tänä vuonna 20 prosentin tuntumassa liikkuva työttömyys alenee ensi vuonna 19,1 prosenttiin, OECD ennustaa.