Uutiset

RAY:n avustuspotti jää nyt pienimmäksi kymmeneen vuoteen

Lehmusvalkamasäätiön eläkeläisasunnoissa asuvat Leo Paavilainen (vas.), Pentti Heinonen ja Ritva Keinonen odottelevat yhteisen joulujuhlan alkamista. TS/Jori Liimatainen.
Lehmusvalkamasäätiön eläkeläisasunnoissa asuvat Leo Paavilainen (vas.), Pentti Heinonen ja Ritva Keinonen odottelevat yhteisen joulujuhlan alkamista. TS/Jori Liimatainen.

Raha-automaattiyhdistys jakaa ensi vuodelle avustuksia 268,2 miljoonaa euroa. Kokonaissumma on ollut pienempi viimeksi vuonna 2001. Kaikkiaan ensi vuonna tuettavia kohteita on 1 582 kappaletta ja rahaa saa 780 järjestöä.

RAY:n osastopäällikkö Mika Pyykkö muistuttaa, että itse asiassa järjestöavustukset kasvavat, kun muutama suuri tuensaaja siirtyy valtion rahoitettavaksi. Esimerkiksi lääkärihelikopterien kymmenen miljoonan tuki maksetaan ensi vuonna valtion budjetista.

– Ensi vuoden tuen pieneneminen on numeraalinen harha. Itse asiassa järjestöavustuksia maksetaan kaksi miljoonaa enemmän kuin viime vuonna, Pyykkö väittää.

Hän kuitenkin myöntää, että kaikkia valtiolle siirretyistä tehtävistä vapautuvia miljoonia ei panna jakoon.

– Ensi vuoden tuen yhteydessä on pakko ollut jättää jakamatta jonkin verran rahaa, koska ensi vuoden tuotto-odotuksissa on epävarmuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rahapeliautomaattien ikäraja nousee 18 vuoteen ensi heinäkuussa. RAY:ssa odotetaan sen laskevan rahapelien tuottoa. Toinen epävarmuustekijä on juuri lanseerattu nettikasino, jonka tuotosta on toistaiseksi tehty tarkoituksella varovaisia arvioita.

– Meillä on tästä eteenpäin tarkoitus joka vuosi kasvattaa järjestöille jaettavaa pottia. Siksi on täytynyt nyt jättää vähän puskuria, Pyykkö sanoo.

Lisäksi arpajaisvero, joka on tällä hetkellä 8,25 prosenttia, nousee ensi vuonna kymmeneen prosenttiin. Nousu tarkoittaa sitä, että RAY joutuu tilittämään valtiolle noin kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin tällä hetkellä.

Päihdeäideille edelleen rahaa

RAY:n avustukset keskittyvät ensi vuonna lastensuojeluun, nuorisokasvatukseen ja ikäihmisten hyvinvointiin. Ne vievät kokonaispotista yli 70 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttajien tukemiseen on varattu noin kymmenen miljoonaa.

Vastoin tavoitteitaan RAY jatkaa myös päihdeäitien hoidon rahoittamista. Se on katsottu tehtäväksi, joka pitäisi rahoittaa kokonaan valtion taholta.

– Kunnista ei syystä tai toisesta löydy siihen riittävästi rahaa, joten me haluamme olla mukana varmistamassa hoidon jatkumisen, Pyykkö kertoo.

Nuorisosäätiötä nipistettiin

Vaalirahakohun keskelle joutuneen Nuorisosäätiön hakemukseen RAY:ssä suhtauduttiin aikaisempia vuosia nuivemmin.

Koko 2000-luvun keskustaa lähellä oleva säätiö on saanut useiden miljoonien tukipotin, mutta ensi vuoden avustussumma jää ensimmäistä kertaa alle miljoonan.

– Me olemme halunneet odottaa, että Nuorisosäätiöön kohdistuneet poliisitutkinnat saadaan valmiiksi, Pyykkö linjaa.

Säätiölle myönnettiin vain 861 000 euroa nuorisoasuntojen perustamiseen ja nuorisotyöhön. Se haki yli seitsemää miljoonaa. Pyykön mukaan RAY päätti jo toista vuotta peräkkäin, että ensimmäistäkään säätiön uutta hanketta RAY ei lähde tukemaan.