Talous

Helsinkiin tullut laivatilaus tuo töitä koko meriklusterille

STX myymässä helsinkiläistelakan. Kuva: Lehtikuva/ Mikko Stig
STX myymässä helsinkiläistelakan. Kuva: Lehtikuva/ Mikko Stig

Helsingin telakan saama kahden aluksen tilaus poikii töitä suomalaiselle meriklusterille myös Helsingin ulkupuolelle, lupaa STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo. Sen sijaan toiveet siitä, että aluksen teräslohkot valmistettaisiin Turun telakalla, eivät näytä toteutuvan. Heikinheimon mukaan lähtökohtana on ajatus, että runkotyöt valmistettaisiin Venäjällä.

Venäläinen Sovcomflot kertoi torstaina tilaavansa Helsingin telakalta kaksi uutta jäätämurtavaa huoltoalusta. Tilauksen arvo on 200 miljoonaa dollaria eli noin 150 miljoonaa euroa.

Telakalle lupailtiin isoja tilauksia Venäjältä jo viime viikolla, kun sen toiseksi omistajaksi tuli venäläinen United Shipbuilding Corporation (USC). STX Finlandin ja USC:n puoliksi omistaman uuden yhteisyrityksen nimi on Arctech Helsinki Shipyard.

Heikinheimon mukaan laivakauppa on merkittävä läpimurto Venäjän erikoisalusten markkinoille. Sillä on myös iso työllistävä vaikutus, sillä tilatut laivat tuovat Helsingin telakalle töitä noin tuhannen miestyövuoden verran. Arctech Helsinki Shipyardin palveluksessa on nyt noin 400 henkilöä.

Yhtiön mukaan projektin suunnittelu- ja hankintatyöt alkavat saman tien. Tuotanto alkaa ensi kesänä, ja laivat luovutetaan tilaajalle keväällä 2013.

Monitoimialukset on suunniteltu toimimaan äärioloissa Sahalinin alueen öljy- ja kaasukentillä. Ne kykenevät toimimaan itsenäisesti 1,7 metrin paksuisessa jäässä.

STX Finland on osa kansainvälistä STX Europe -konsernia.