Uutiset

Ostetusta ruuasta heitetään roskiin viisi prosenttia

Keskivertosuomalainen heittää vuodessa roskiin 23 kiloa ruokaa, kertoo tuore tutkimus. Määrä on viisi prosenttia kaikesta ostetusta ruuasta.

Eniten hävikkiä syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Sinkkunaiset heittävät vuodessa ruokaa roskiin 30 kiloa.

Kulutustottumuksissa on suuria yksilöllisiä eroja. Joissakin kotitalouksissa hävikin määrä on jopa 160 kiloa vuodessa, kun taas joillekin hävikkiä ei synny juuri lainkaan.

Kuluttajat heittävät roskiin yli kaksi kertaa enemmän niin paljon ruokaa kuin kaupat. Eniten heitetään pois vihanneksia ja juureksia, kotiruokaa sekä maitotuotteita.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan yleisin syy ruuan pois heittoon on sen pitäminen pilaantuneena. Noin 40 prosenttia kaikesta ruokahävikistä syntyy kuitenkin täysin käyttökelpoisesta ruoasta, jota ei vain haluta syödä loppuun.

MTT selvitti kotitalouksien ruokahävikin määrää syyskuussa tutkimuksessa, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Selvitykseen osallistui noin 400 taloutta, yhteensä yli tuhat ihmistä.