Uutiset

Berlusconin tulevaisuus ratkeaa tiistaina

Italian pääministerin Silvio Berlusconin ura on jälleen hiuskarvan varassa. Reuters/Alessandro Bianchi
Italian pääministerin Silvio Berlusconin ura on jälleen hiuskarvan varassa. Reuters/Alessandro Bianchi

Italian pääministeriä Silvio Berlusconia uhkaa tiistaina nopea eläköityminen pääministerin toimesta, sillä hänen keskustaoikeistolaisen hallituksensa kohtalo luottamuslauseäänestyksissä on kirjaimellisesti hiuskarvan varassa.

Berlusconin hallituskoalitio yritti viikonloppuna haalia puuttuvia ääniä niin kiivaasti, että Berlusconin entinen liittolainen Gianfranco Fini kuvasi parlamenttia ”jalkapalloilijoiden siirtomarkkinoiksi”. Viranomaiset taas epäilivät tilannetta lahjonnaksi ja ovat jo aloittaneet tutkinnan äänten ostamisesta.

Sekä Berlusconin kannattajat että vastustajat järjestivät viikonloppuna massiivisia mielenilmauksia ympäri Italiaa. Oppositiossa oleva Demokraattinen puolue kuskasi Roomaan lauantaina kymmeniätuhansia hallituksen vastustajia sadoilla busseilla, liki 20 erikoisjunalla ja jopa kahdella laivalla.

Videolinkin välityksellä kannattajilleen lauantaina puhunut Berlusconi vakuutti, että luottamuslauseen saaminen sujuu ongelmitta. Kannattajille puhumisessa sen sijaan oli ongelmia, sillä sunnuntaina videolinkki ei toiminut ja lauantainen viesti jouduttiin toistamaan nauhalta.

Berlusconi yritti vielä maanantaina vedota vastustajiinsa toteamalla, että hallituksen kaataminen olisi nykyisessä taloustilanteessa järjetöntä.

– Maatamme ravistelevat vakavat jännitteet, jotka koskevat talouselämämme ydintä ja koko valtion taloudellista uskottavuutta, jyrisi Berlusconi.