Uutiset

Hallitus perustelee Irlannin tukemista koko kansakunnan edulla

Hallitus hyväksyi tiistaina eduskunnalle annettavan tiedonannon Irlannin valtion lainoitukselle annettavista takauksista. Suomen kansalaisten ja kansakunnan edut voidaan hallituksen perustelujen mukaan turvata parhaiten hyväksymällä Irlannille annettava lainoitus. Euroopan unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tekivät periaatepäätöksen Irlannin tukipyynnön hyväksymisestä sunnuntaina. Rahoituspaketin suuruus on 85 miljardia euroa. Suomen osuus nousee tiedonannon mukaan kokonaisuudessaan noin 740 miljoonaan euroon.

Eduskunta käy keskustelun hallituksen tiedonannosta keskiviikkona. Tiedonannosta äänestetään torstaina ennen kyselytunnin alkua heti eduskunnan aloitettua istunnon.

Hallitus korostaa tiedonannossa, että Irlannin samoin kuin aiemmin Kreikan tukiohjelman rahoitus on lainaa, joka on maksettava takaisin. Euroopan talouden vakautusmekanismin käyttöönotto on hallituksen mukaan perusteltua rahoitusvakauden säilyttämiseksi euroalueella.

Päätökset ensi viikolla

Valtioneuvoston on annettava eduskunnalle tiedonanto valtiontakausten myöntämisestä ennen kuin se tekee asiasta päätöksen. Hallituksen päätöksen edellytyksenä on, että eduskunta hyväksyy tiedonannon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muodolliset päätökset Irlannin lainoituksesta tehdään ensi viikolla. Euromaat ja Ecofin-neuvosto päättävät lainoista ensi viikon alussa. IMF:n johtokunnan on määrä päättää asiasta hyvin nopeasti, kun EU-osapuolten päätökset on tehty.

Britannian, Ruotsin ja Tanskan hallitukset ovat jo tehneet lainapäätökset. Niiden parlamentit eivät ole vielä tehneet lopullisia päätöksiä. Tiedonannon mukaan lainoitusjärjestelyllä on kuitenkin laaja poliittinen hyväksyntä.

Irlannin talouden ja rahoitusmarkkinoiden ongelmat ovat kärjistyneet niin vakaviksi, että maa ei selviä niistä ilman ulkopuolista apua. Tiedonannon mukaan ilman lainoitusta kriisi johtaisi todennäköisesti vaikeasti hallittavaan rahoitusmarkkinahäiriöön, jolla olisi arvaamattomat vaikutukset kokonaistaloudelliseen kehitykseen.