Uutiset

Lukemaan opettelevat lukevat koirille

Fia Blumberg luki maanantaina Kaarinan kirjastossa koiralle puolisen tuntia. Maarit Haapasaari ja Rento kuuntelivat. Lukukeikka oli parille jo vuoden sadas.
Fia Blumberg luki maanantaina Kaarinan kirjastossa koiralle puolisen tuntia. Maarit Haapasaari ja Rento kuuntelivat. Lukukeikka oli parille jo vuoden sadas.

Kaarinan kirjastossa alkaa ensi vuoden puolella ensimmäisenä Suomessa projekti, jossa lapset lukevat koirille. Tavoitteena on antaa lukemisen kanssa takkuileville lisää intoa lukuharjoituksiin. Lukuhetki koiran kanssa sujuu myös ilman jännitystä, jonka kontrolloiva aikuinen voi aiheuttaa.

Fia Blumberg istuu tyynyllä ja lukee ääneen tarinaa Nepin koiravahdeista, joista parhaaksi osoittautuu yksinäistä kesää viettävä Alma-tyttö.

Hali-Berni Rento loikoilee matolla ja kuuntelee. Parivaljakko testaa tilannetta, jonka on tarkoitus toistua ensi vuoden aikana lukuisia kertoja.

Kirjaston projektssa 8–9-vuotiaat lapset lukevat koiralle. Viitisentoista lasta pääsee vuoden mittaan useita kertoja lukemaan koirille valitsemiaan tarinoita noin kymmenen minuuttia kerrallaan.

Ajatuksena on, että myös lapset, joilla on on hankaluuksia lukemisessa, motivoituisivat lukemaan.

Lisäksi ajatellaan, että lukeminen sujuisi helpommin tilanteessa, jossa ei olisi mukana virheitä vahtiva ja korjaava aikuinen vaan tyytyväisenä kuunteleva koira.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa ensimmäistä kertaa kokeiltavan toiminnan vaikutuksesta lapsen lukemiseen tehdään pro gradu -tutkielma Turun yliopiston psykologian oppiaineeseen.

Projektin Bernin paimenkoirat ohjaajineen ovat mukana Turun seudun Hali-Bernien toiminnassa. Vakituisina kuuntelijoina on neljä koirakkoa ja vielä kaksi koiraa ohjaajineen reservissä.

Harjoitustilanne sujui kaikkien kannalta mallikkaasti, vaikka siinä oli mukana uteliasta mediaa ja yliopiston väkeä.

– Tavallisessa tilanteessa Rento on kuunnellut aivan rauhallisena 40 minuuttiakin, kertoo Rennon emäntä Maarit Haapasaari.

– Rauhallisemmin Rento kuunteli kuin pikkusisarukset kotona, kommentoi Fia.

Kirjastokoiria on jo Kaliforniassa

Idea Luetaan koiralle -projektiin on tullut Hali-Berni -toiminnassa myös mukana olevalta lastenpsykiatrian erikoislääkäriltä ja lasten- ja nuorisopsykoterapeutilta KaijaIkäheimolta.

Hän osallistui viime kesänä Tukholmassa pidettyyn International Association of Human Animal Interaction Organizations -kongressiin. Siellä Ikäheimo tutustui Anne Aldeniin, joka on ollut Pohjois-Kaliforniassa vetämässä projektia, jossa lapset lukivat koirille kirjastossa. Ikäheimo innostui ideasta ja halusi toteuttaa sen myös Suomessa.

– Ajatus tuntui tavattoman viehättävältä. Tällainen voisi olla ennalta ehkäisevää toimintaa ja ehkä hieman korjaavaakin. Jos tästä saadaan hyvät tulokset, tätä voitaisiin laajentaa. Amerikassa yhteistyötä on toteutettu niin, että lapset voivat ilmoittautua kirjastoon lukemaan koiralle tiettyinä aikoina, Ikäheimo sanoo.

Kaarinassa mukaan voi ilmoittautua koulujen kautta, ja oppilaiden valintaan vaikuttavat opettajat.

– Lisäksi muodostetaan verrokkiryhmä, joka pääsee lukemaan koirille vasta myöhemmin, opinnäytetyötä ohjaava Hanna Kiiski-Mäki selittää. Gradun tekee Tiia Halsila.

Koirat ovat Suomessa aiemminkin olleet mukana kouluissa, mutta vähän toisenlaisissa tehtävissä.

Turussa Hali-Bernit ovat mukana Kiinamyllyn sairaalakoulun liikuntatunneilla, ja myös Vuorelan kouluun on tarkoitus ottaa jatkossa koira-apua. Helsingissä koirat ovat olleet mukana autististen lasten opetuksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koirien terapiakäyttö on laajenemassa ja monipuolistumassa Suomessakin, ja perusteilla on myös uusi yhdistys, joka keskittyisi eläinavusteisiin terapioihin.