Uutiset

Wikileaksilta ehkä tulossa tietoa Suomen Irak-gatesta

Wikileaks-sivusto aikoo julkaista dokumentin, joka koskee luultavasti Anneli Jäätteenmäen ja Paavo Lipposen vaalikeskustelua ennen vuoden 2003 eduskuntavaaleja. Julkaistavien dokumenttien joukossa on Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön 7.3.2003 lähettämä dokumentti, jonka asiasanoissa on muun muassa Suomi-Irak ja kansainväliset suhteet. Dokumenttia ei oltu julkaistu vielä maanantaina alkuillasta, eikä sen tarkemmasta sisällöstä ollut tietoa.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki oli raportin lähettämistä edeltävänä päivänä syyttänyt MTV3:n vaalitentissä pääministeri Paavo Lipposta (sd) Suomen lupaamisesta mukaan Irakin vastaiseen liittoutumaan.

Dokumentin olemassaolo selviää brittiläisen Guardian-lehden tietopankista. Wikileaks luovutti Guardianille dokumentteja etukäteen.

Raportteja Suomen Irak-keskustelusta
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sama aihe pulpahtaa esiin myös seuraavan vuoden helmikuussa, kun Halonen on arvostellut valtiopäivien avajaispuheessaan niitä, jotka ”väkisin” hakevat erimielisyyttä yksimielisistä kannanotoista. Kokoomuksen Kimmo Sasi tulkitsi puheen olleen kohdistettu hänelle itselleen, sillä hän oli arvostellut kuuluvasti Halosen YK-puhetta. Yhdysvaltain lähetystö lähetti Suomea ja Irakia koskevan dokumentin 2.2.2005.

Yhdysvaltain lähetystö on raportoinut ilmeisesti myös Suomen reaktioista epäillyn vankien kuljetuskoneen käyntiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla loppuvuodesta 2005. Joulukuun 8. päivänä lähetystö oli lähettänyt dokumentin, jonka asiasanoina ovat muun muassa sotilasoperaatiot ja hallituksen johtajat. Saman päivänä silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ilmaisi pettymyksenä Yhdysvalloista saamaansa selvitykseen koneen käynnistä Suomessa.