Uutiset

Rahapajasta varastettiin yli 160 000 euroa kolikkoina

Varastetut rahat ovat suomalaisia ja slovenialaisia yhden ja kahden euron
kolikoita, mutta joukossa on mahdollisesti myös Kyproksen eurokolikoita. Helsingin poliisilaitos
Varastetut rahat ovat suomalaisia ja slovenialaisia yhden ja kahden euron kolikoita, mutta joukossa on mahdollisesti myös Kyproksen eurokolikoita. Helsingin poliisilaitos

Valtion omistamasta Rahapajasta anastettiin kolikoita vähintään reilun 161 000 euron arvosta, kertoo poliisi. Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka koskee mittavaa kolikkovarkautta. Rahoista vain pieni osa on saatu takaisin. Jutun pääepäilty on Rahapajan tuotantopäällikkönä toiminut mies, jonka epäillään kantaneen kolikot ulos asiakirjasalkussa.

Vantaalla sijaitsevan tuotantolaitoksen tiloista lähti kerralla jopa useita tuhansia euroja. Saaliin kokonaispaino voi lähennellä jopa noin tuhatta kiloa.

Tuotantopäällikön epäillään vaihdattaneen osan kolikoista seteleiksi muiden rikoksesta epäiltyjen avulla, ja osa rahoista on mennyt suoraan elämiseen. Ystäväpiiri on muun muassa marssinut pankkeihin vaihtamaan rahaa, ja vaihtoja uskotaan tehdyn pidemmälläkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tuotantopäällikkö on vastannut Rahapajassa kolikoiden lyönnistä, valmistuksesta ja pakkaamisesta sekä ylläpitänyt tuotannon kirjanpitoa.

– Tässä asemassa hänellä on ollut mahdollisuus näemmä manipuloida raportteja, mitä meidän valvontamme ei ole huomannut, sanoo Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myöntää kokaiinin käytön

– Myös liikkumista on täällä rajattu aika paljon. Kulunvalvontaa on lisätty, Gustafsson kertoo.

Kolikkojen varastamisen epäillään alkaneen viime vuoden huhtikuussa ja jatkuneen tämän vuoden syyskuulle. Varastetut rahat ovat rikoskomisario Jukka Larkion mukaan suomalaisia ja slovenialaisia yhden ja kahden euron kolikoita. Joukossa on mahdollisesti myös Kyproksen eurokolikoita.

Tehtävästään irtisanottu ja edelleen vangittuna oleva vuonna 1973 syntynyt mies on kiistänyt kolikoiden varastamisen. Sen sijaan hän on myöntänyt juttuun liittyen kokaiinin käytön, joka on varsin kallista puuhaa.

Epäiltyinä jutussa on kahdeksan muutakin ihmistä, joista neljä on naisia. Kukaan heistä ei lukeudu Rahapajan henkilökuntaan. Epäillyistä vanhin on syntynyt vuonna 1959 ja nuorin 1983. Epäillyt edustavat kansallisuudeltaan Suomea, Venäjää ja Sambiaa.