Uutiset

Lentolakko vaikuttaisi tuhansien matkustajien lentoihin

Lentoemäntien ja stuerttien lakonuhan sovittelu päättyi tuloksettomana. Lehtikuva.
Lentoemäntien ja stuerttien lakonuhan sovittelu päättyi tuloksettomana. Lehtikuva.

Tiistaina uhkaavan lentoemäntien ja stuerttien lakko vaikuttaisi tuhansien matkustajien lentoihin. Jos lakko alkaa, se pysäyttää ison osan Finnairin ja Blue1:n lennoista. Lentoyhtiöiden mukaan asiakkaat ovat kyselleet paljon tilanteesta. Mahdollisista lentojen peruutuksista yhtiöt pyrkivät tiedottamaan asiakkailleen tekstiviestitse tai puhelimitse. Yhtiöt myös kehottavat asiakkaita seuramaan yhtiöiden nettisivuja.

– Mikäli lento peruuntuu, niin asiakas pyritään saamaan kiinni tavalla tai toisella, sanoi Blue1:n viestintäjohtaja Tom Christides.

Finnairista kerrottiin, että mahdollinen lakko pysäyttäisi yli puolet sen liikenteestä. Yhtiön mukaan lomalennot pyrittäisiin hoitamaan kuitenkin normaaliin tapaan.

– Lisäksi pyrimme lentämään joitakin meidän runkoreittejä Euroopassa ja kotimaassa. Kaukoliikenne olisi käytännössä pysähdyksissä, mahdollisesti joitakin yksittäisiä reittejä lukuunottamatta, sanoi Finnairin talousviestinnästä vastaava johtaja Taneli Hassinen.

Hänen mukaansa yhtiö tarkentaa liikenneohjelmaansa, kun nähdään miten tilanne etenee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Blue1 pyrkii puolestaan lentämään suurimman osan lennoistaan. Christides arvioi, että Blue1 pystyy lentämään jopa 60–70 prosenttia lennoista.

– Kaikkiin kohteisiin tullaan lentämään, mutta yksittäisiä lentoja joudutaan peruttamaan, Christides kertoi.

Blue1 on tänä syksynä saanut tänä syksynä uusia koneita laivastoonsa.

– Näiden koneiden toimitus on ollut myöhässä. Olemme joutuneet vuokraamaan kalustoa miehistöineen muualta. He ovat täällä edelleen, ja näiden avulla pyritään lentämään ne 60–70 prosenttia lennoista, Christides kertoi.

Finnair haluaa työajan 5–10 prosenttia pidemmäksi

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoi juuri ennen sovittelua, että työn tuottavuus on saatava nousemaan yhtiössä. Finnair ehdottaa Vehviläisen mukaan työntekijöille uutta järjestelmää, jossa työaika pitenisi 5–10 prosentilla. Se korvattaisiin vapaapäivillä.

– Muutosvastarinta on ollut voimakasta, Vehviläinen sanoi.

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtajan Thelma Åkersin mukaan kynnyskysymyksenä riidassa ovat kauko- ja aikaerolentoihin liittyvät palautumisvapaat.