Uutiset

Tyhjentyneiden koulujen
myyminen usein vaikeaa

Viime vuosina Suomessa on tullut myyntiin useita käytöstä poistuneita kyläkouluja. Koulut on pääosin myyty asuinkäyttöön ja pieneltä osin yrityskäyttöön. Yhä useampi koulu on myös lahjoitettu tai myyty paikalliselle kyläyhdistykselle. Silti vanhojen koulurakennusten myynti kangertelee.

– Tiedustelimme juuri asiaa edustajiltamme koko Suomessa. Selkeä viesti on, että kohteet ovat vaikeita myydä, kertoo Suomen kiinteistönvälittäjäliiton (Skvl) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Kaava on yksinkertainen. Koulu myydään joko hyvin nopeasti, jolloin myynti-ilmoituksen on bongannut juuri kyseisenkaltaista rakennusta ehkä pitkäänkin etsinyt henkilö.

Jos kauppoja ei tehdä heti alkuvaiheessa, rakennus saattaa jäädä myyntilistalle jopa vuosiksi.

Varsinais-Suomen kiinteistönvälittäjien puheenjohtaja Pertti Heikkilä tietää myyntivaikeuksien syyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vanhat koulut ovat vaikeita ja kalliita ylläpidettäviä. Huoneet ovat isoja ja komeita, mutta samalla remontti- ja lämmityskustannukset nousevat huimiksi.

Heikkilän mukaan normaaliperhe ei pysty nykyisiä isoja kouluja yksin asumaan.

Koulut ovat myös sellaisia, että niistä on hankalaa saada asuntoja useammalle perheelle.

– Pieniä kyläkouluja sai joskus 1980–1990-luvuilla edullisesti ympäristökunnista, nyt rakennukset ovat toisenlaisia.

Myyntivaiheessa ratkaisevaa onkin, onko rakennus juuri lopettanut toimintansa kouluna, vai onko se jo remontoitu toiseen käyttötarkoitukseen 20–30 vuotta sitten.

– Jos silloin on tehty remonttia, on syytä olla rakenteissa tarkkana. Mukaan pitää ottaa ammattitaitoinen tarkastaja, pelkällä kosteusmittarilla ei kuntotarkastuksesta enää selviä.

Sen sijaan juuri koulukäytöstä vapautunut koulu on Heikkilän mukaan useimmiten hyvässä kunnossa. Sitä on korjattu kunnan rahoilla ja sen tiloihin on säännöllisin väliajoin tehty terveystarkastuksia.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA