Uutiset

Lääkäri teki tutkintapyynnön tekonurmikenttien terveysriskeistä

Valviran selvityksen mukaan jalkapallon tekonurmikenttien kumirouheesta ei aiheudu terveyshaittoja pelaajille. Asiasta tutkimuspyynnön viranomaisille tehnyt kaarinalaislääkäri on asiasta eri mieltä.
Valviran selvityksen mukaan jalkapallon tekonurmikenttien kumirouheesta ei aiheudu terveyshaittoja pelaajille. Asiasta tutkimuspyynnön viranomaisille tehnyt kaarinalaislääkäri on asiasta eri mieltä.

Kumirouheen käyttö ulkona jalkapallon tekonurmikentillä ei Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan aiheuta terveysriskiä pelaajille. Sen sijaan sisäkäytössä pelaajat altistuvat kumirouheen pölylle ulkokenttiä enemmän, mutta mitään rajoituksia ei Valvira sisäkentillekään ole valmis nyt asettamaan.

Asiaa Valvirassa selvittäneen kemikaaliosaston ylitarkastajan Jouni Räisäsen mukaan kumirouheesta irtoaa haitallisia PAH-yhdisteitä ja raskasmetalleja. Niiden määrä on kuitenkin vähäinen.

Valvira ryhtyi selvittämään kumirouheen terveyshaittoja kaarinalaisen eläkkeellä olevan työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkärin Margit Forssellin pyynnöstä.

Ylitarkastajan mukaan tekonurmikenttien kumirouheen terveysvaikutuksia on tutkittu Pohjoismaissa Norjassa ja Ruotsissa sekä aika paljon myös Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Asia on ollut esillä myös EU-komission rajoitustyöryhmässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tutkimusten yhteenveto on se, että rouheesta irtoavien yhdisteiden määrä on niin vähäinen, ettei sillä ole merkitystä kenttien käyttäjille. Kyse on lähes samanlaisesta vaarasta kuin mitä aiheutuu autoilijalle tämän vaihtaessa autonsa renkaita, Räisänen vakuutti.

Tekonurmikentillä käytettävän kumirouheen käyttäytyminen sisähalleissa on Jouni Räisäsen mukaan sen sijaan vähän kinkkisempi juttu.

– Asiaa on tutkittu etenkin Norjassa, jossa on saatu viitteitä siitä, että haitallisten yhdisteiden pitoisuudet olisivat sisäkentillä pikkasen suurempia kuin ulkona. Ympäristöterveyspuolella huolta on puolestaan aiheuttanut kumirouheesta irtoavan sinkin mahdollinen ympäristökuormitus.

Tutkintapyynnön asiasta viranomaisille tehnyt Margit Forssell asuu tekonurmikentän läheisyydessä. Hän kertoo huomanneensa kesällä, että kentän kumirouhe haisee ja pölyää.

– Ajattelin, ettei rouhe ja sen pöly voi olla terveellistä, joten rupesin selvittelemään asiaa.

Forssell epäilee, että kumirouhe kasvattaa entisestään altistumistamme kemikaaleille, muun muassa vaarallisille PAH-yhdisteille, ftalaateille ja kromiyhdisteille.

– PAH-yhdisteet aiheuttavat muun muassa keuhko- ja ihosyöpää, hän toteaa.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA