Uutiset

Vainoamiskielto käytössä jo yhdeksässä EU-maassa

Lähestymiskieltoa koskevaa lainsäädäntöä halutaan täydentää niin sanotulla vainoamiskiellolla. Vainoaminen on kriminalisoitu jo yhdeksässä EU-maassa, esimerkiksi Saksassa, Isossa Britanniassa, Tanskassa, Itävallassa ja Irlannissa.

Vainoamiseen syyllistyvät henkilöt, jotka seurailevat lakkaamatta kohteitaan, seisovat näiden ikkunan alla tai odottavat työpaikan edessä. Vainoaminen liittyy usein parisuhteisiin ja tapaukset kestävät keskimäärin kaksi vuotta. Kiusatuille seurailusta koituu paljon haittaa puhelinnumeroiden ja osoitteiden vaihtoineen.

Kriminaalipsykologi Helinä Häkkänen-Nyholmin mukaan vainoamiskielto pitäisi saada pikaisesti myös Suomen lakiin, koska kiusaamis- ja vainoamistapauksia on vuosittain paljon.

– Yhteiskunnan pitää lopultakin osoittaa, ettei se hyväksy vainoamista, joka vahingoittaa kohdetta. Kaksi kolmasosaa kärsii univaikeuksista ja yhden kolmasosan elämänlaatu heikkenee psyykkisesti. Nyt uhrin pitää itse reagoida ja hakea esimerkiksi lähestymiskieltoa, jos se vain onnistuu, Häkkänen-Nyholm toteaa.

Lähestymiskielto toimii melko hyvin kahdessa kolmasosassa tapauksia, mutta kolmasosassa juttuja kiellon rikkomiset ovat yleisiä. Törkeästi kieltoa rikkovia varten tutkitaan sähköisen valvonnan käyttöönottoa, jolloin rikkoja olisi jatkuvassa seurannassa.

– Sähköisestä valvonnasta on saatu esimerkiksi Espanjasta lupaavia kokemuksia ja useat maat suunnittelevat sen käyttöönottoa, kertoo rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri Jukka-Pekka Takala.

Sähköinen valvonta on tulollaan Ruotsissa, ja siihen on tekninen valmius myös Suomessa. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 2 000 lähestymiskiellon rikkomista.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA