Uutiset

Radonrajan tiukennus vaatii remontin 200 000 asunnossa

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelema radonin ohjearvojen kiristys vaatisi remontin yli 200 000 suomalaisessa asunnossa. – Laskelmien mukaan kaikkiaan noin 204 000 pientaloa ja 16 000 kerrostaloasuntoa olisi korjattava, kertoo lääkintöneuvos Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Säteilyturvakeskus on arvioinut remonttien kokonaiskustannuksiksi 510 miljoonaa euroa.

– Asetuksen vaikutukset asuntokauppaan olisivat huomattavat, ja terveysviranomaisten valvonnan määrä kasvaisi valtavasti, Paunio lisää.

Hän olisiko valmis miettimään, pitäisikö asetukseen vanhojen asuntojen kohdalla tehdä poikkeus. Viranomaisilla on huonoja kokemuksia eduskunnassa juuri haaksirikon käsineestä haja-asutusalueiden jätevesiuudistuksesta.

Radioaktiivisen radon-kaasun määrää mitataan, koska sen on todettu lisäävän keuhkosyövän riskiä. Suomessa on tähän asti hyväksytty radonia enintään 400 becquerelia vanhoissa ja 200 becquerelia uusissa asunnoissa. Nyt raja aiotaan vanhoissa asunnoissa puolittaa.

Paineita ohjearvon laskemiseen on, sillä maailman terveysjärjestö WHO madalsi suositustaan viime vuonna 200 becquereliin. Muut Pohjoismaat noudattavat sitä jo.

Suomen kodeissa ja työpaikoilla radonpitoisuudet ovat Euroopan suurimpia, mutta korjauksia tehdään verkkaisesti.

– Koska radon on hajuton ja näkymätön, sen vaaroista ei välitetä. Vaikka säteilyturvakeskuksesta tilattu testipurkki osoittaisi korjaustarpeen, muutaman sadan tai tuhannen euron arvoista remonttia pidetään liian kalliina, arvioi radonkorjauksia tekevä rymättyläläinen yrittäjä Veli Rihtamo.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA