Talous

Putin toivoo Venäjän pääsevän WTO:hon jo ensi vuonna

Venäjän pääministeri Vladimir Putin uskoo, että maa voisi liittyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi jo ensi vuoden aikana. Putin esitti arvionsa Saksan-vierailullaan.

Putin sanoi, että auki olevia kysymyksiä ei käytännössä enää ole. Venäjä on käynyt neuvotteluja WTO-jäsenyydestä vuodesta 1993.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel toivoi Venäjän liittymisen tapahtuvan pian. Hänen mukaansa se voisi auttaa WTO:ta vihdoin saamaan valmiiksi ns. Dohan kierroksen neuvottelut kaupan esteiden purkamisesta, joita on käyty vuodesta 2001.

Merkel ei kuitenkaan ottanut avosylin vastaan Putinin ilmaan heittämää ajatusta EU:n ja Venäjän vapaakauppa-alueesta. Liittokansleri arvioi, että vaikka hanke on kannatettava, se on pikemminkin pitkän aikavälin tavoite.

EU ja Venäjä pääsivät aiemmin viikolla sopuun Venäjän WTO-jäsenyysehdoista. Yksi viimeisistä auki olleista kysymyksistä koski Venäjän puutulleja. Ratkaisun myötä tullit laskevat selvästi, mikä todennäköisesti lisää venäläisen puun tuontia Suomeen.