Uutiset

Hindujohtaja kritisoi
Helsingin romanien häätöä

Yhdysvaltalainen hindujohtaja Rajan Zed kritisoi tuoreeltaan Helsingin kaupungin päätöstä lähettää viitisenkymmentä Itä-Euroopan romania matkoihinsa Kalasatamasta. Helsinki jakoi romaneille perjantaina 300 euroa matkarahaa ja lauttalipun Tallinnaan.

Ahkerana vääryyksien tarkkailijana tunnettu Zed kysyy toimituksille lähettämässään sähköpostissa, mihin katosi vapaan liikkuvuuden Eurooppa. Hänen mukaansa Helsinki seuraa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn jalanjälkiä aloittaessaan apartheidin kaltaisen toiminnan romaneja vastaan. Zed tiesi myös kertoa, että romaneilla on etnisen taustansa vuoksi vaikeuksia saada Suomesta töitä.

Parhaillaan Nevadassa vaikuttava, tarkkasilmäinen hindujohtaja ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hän puolusti Euroopan romaneja sähköpostitse myös kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän kehotti Suomen hinduja boikotoimaan Mike Myersin tähdittämää Love Guru -elokuvaa.

Sitä ennen taas hän paheksui Kiasmassa pidettyä Marita Liulian taidenäyttelyä. Tuolloin Kiasma päätyi muuttamaan yhden taulun kuvatekstiä.

Yle Uutisten mukaan myös sisäministeri Anne Holmlund (kok) kritisoi perjantaina Helsingin romaniratkaisua. Tosin Holmlund pelkää, että romanit rahastavat Helsingin päätöksellä.