Uutiset

Dinosaurusten sukupuutto antoi
nisäkkäille kasvupyrähdyksen

 Nykyajan nisäkkäistä suurin eli afrikannorsu painaa noin 6 tonnia. Noin 35 miljoonaa vuotta sitten suurin nisäkäs Euraasiassa oli Indricotherium transouralicum, joka painoi liki 17 tonnia.
Nykyajan nisäkkäistä suurin eli afrikannorsu painaa noin 6 tonnia. Noin 35 miljoonaa vuotta sitten suurin nisäkäs Euraasiassa oli Indricotherium transouralicum, joka painoi liki 17 tonnia.

Kun dinosaurukset hävisivät maapallolta noin 65 miljoonaa vuotta sitten, alkoi nisäkkäiden valtakausi. Tuoreen tutkimuksen mukaan nisäkkäiden koko jopa tuhatkertaistui. Kasvu tapahtui hirmuliskojen kuolemaa seuranneiden 25 miljoonan vuoden aikana. Tutkijoiden mukaan se ei ole aika eikä mikään muuttaa luonnonjärjestystä täydellisesti.

– 25 miljoonan vuoden aikana luonto nollasi itsensä ja maan päällä asuneet eläimet saavuttivat uuden maksimikokonsa. Geologisesti ajateltuna se on melko lyhyt ajanjakso, selittää tutkija Jessica Theodor tutkimusryhmän tiedotteessa.

Vielä eläessään dinosaurusten varjossa suurimmatkin nisäkkäät painoivat vain noin kymmenen kiloa. Dinosaurusten jälkeen palloa tallasi parhaimmillaan lähes 20 tonnin kokoisia eläimiä. Ne olivat noin kolme kertaa afrikannorsua suurempia.

Toisin kuin voisi olettaa, nisäkkäiden pieni koko ei johtunut niitä jahtaavista verenhimoisista lihansyöjäliskoista. Suurimmat dinosaurukset olivat kasvissyöjiä, joiden jäljiltä kasviravintoa ei ollut riittävästi tarjolla nisäkkäiden kasvuun. Kun ruokakasvit vapautuivat, mikään ei enää pidätellyt nisäkkäitä lihomasta.

Kaikkien aikojen suurin maanisäkäs on ollut Indricotherium transouralicum, lievästi sarvetonta sarvikuonoa muistuttava otus. Se eleli 17 tonnin elopainoineen Euraasian alueella noin 35 miljoonaa vuotta sitten.

Nisäkkäiden kokoa selvittänyt tutkimus on julkaistu tiedelehti Sciencen uusimmassa numerossa. Selvitystyöhön osallistui parisenkymmentä tutkijaa.