Talous

Venäläissopimus suo Fortumille mahdollisuuden rakentaa uusia ydinvoimaloita

Fortum ja venäläinen Rosatom ovat tehneet aiesopimuksen ydinvoimayhteistyöstä. Kuvassa Fortumin ydinvoimalaitos Loviisan Hästholmenissa. Lehtikuva.
Fortum ja venäläinen Rosatom ovat tehneet aiesopimuksen ydinvoimayhteistyöstä. Kuvassa Fortumin ydinvoimalaitos Loviisan Hästholmenissa. Lehtikuva.

Fortumin ja venäläisen Rosatomin perjantaina solmima aiesopimus ydinvoimayhteistyöstä mahdollistaa sen, että Fortum rakentaa omistukseensa uutta ydinvoimaa.

– Ei ole poissuljettua, että Fortumilla olisi omistusta jossakin uudessa voimalassa, sanoo Fortumin Power-divisioonan johtaja Matti Ruotsala.

Suomessa Fortum hävisi kilpailun uusista ydinvoimalaluvista Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle. Venäjällä ulkomainen yhtiö ei Ruotsalan mukaan voi omistaa ydinvoimaa, joten kyseessä olisi voimalan rakentaminen johonkin kolmanteen maahan.

Fortumilla on jo osuuksia ruotsalaisista ydinvoimaloista, joten ulkomailla sijaitsevan ydinvoimalan osaomistus ei ole yhtiölle outoa. Fortum kertoi jo Suomen ydinvoimalupien ratkettua selvittävänsä mahdollisuuksia osallistua ulkomaisiin ydinvoimahankkeisiin.

Rosatom kuuluu maailman johtaviin ydinvoimatoimijoihin. Rosatomilla on parhaillaan menossa hanke muun muassa Turkissa.

Fortumilla ei ole kerrottavanaan mitään konkreettista, vaan sopimus tähtää tulevaisuuteen.

Kunnostustöitä riittää

Hän arvioi, että Rosatom ja Fortum voivat yhdessä saada parempia hankkeita kuin erikseen. Muun muassa voimaloiden parantamisessa riittää hänen mukaansa työsarkaa. Eurooppaan on tulossa kymmeniä hankkeita, jotka kiinnostavat yhteistyökumppaneita.

Ruotsala kertoo, että uuden rakentaminen ja vanhan kunnostaminen ovat yhtälailla tärkeitä osia sopimuksesta.