Uutiset

Kasvihuonekaasujen määrä kaikkien aikojen isoin

Lehtikuva
Lehtikuva

Ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet nousevat yhä. Ne olivat viime vuonna jälleen korkeampia kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Tänä vuonna ne ovat taas viimevuotisia korkeampia.

Asiasta kertoi tänään Ilmatieteen laitos, joka välitti Maailman ilmatieteen laitosten Global Atmosphere Watchin (GAW) ilmakehän seurantaohjelman tuloksia.

Kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä ovat nousseet uusiin ennätyksiin taloudellisesta taantumasta ja kansainvälisistä vähennystoimista huolimatta. Viime vuosina vuosittainen kasvu on ollut keskimäärin noin 1,9 prosenttia.

Metaanin määrä on vuodesta 2007 alkaen lähtenyt jälleen nousemaan jyrkemmin. Nousu johtuu trooppisista ja arktisista alueilla vallinneesta tavallista lämpimämmästä säästä.

Hiilidioksidipitoisuuksien kasvu näkyy myös Ilmatieteen laitoksen Pallaksella tekemissä mittauksissa. Mittauksissa erottuu selvästi vuodenaikaisvaihtelu. Kasvukaudella metsät toimivat voimakkaana hiilinieluna, mutta syksyllä ja talvella maaperä hiilen lähteenä.