Paikalliset

Bore voi pian värittää Barkerinpuiston edustaa

Bore ei toistaiseksi ole edes ehtinyt siirtyä Wärtsilän L-tehtaan edustalle.
Bore ei toistaiseksi ole edes ehtinyt siirtyä Wärtsilän L-tehtaan edustalle.

Aurajoen itärannalla Turussa lepäävä Bore-alus saattaa hyvässä lykyssä siirtyä länsipuolelle Barkerinpuiston edustalle jo ensi vuoden alkupuolella. Kaupunki lupaa selvittää nopeasti, voidaanko alus vain hinata uudelle paikalle vai tarvitseeko paikka ruopata.

Joka tapauksessa rakennuslautakunta saa esityksen, joka toteutuessaan siirtäisi alusta itärannalla vain sen verran eteenpäin, että sen keula on Wärtsilän alueen sisäpuolella.

Kokonaan alus ei peitä L-tehdasta kuten rakennuslautakunnan marraskuun alussa tekemä päätös edellytti.

Kulku alukselle on järjestettävä julkisten alueiden kautta.

Turun apulaiskaupunginjohtajaJarkko Virtanen (sd) tarttui torstaina toimeen, koska neuvotteluista Borean ja Wärtsilän välillä ei tahtonut tulla mitään. Puhelinkeskusteluiden jälkeen yhteistä tahtoa alkoi löytyä. Alus alkaa saada sähköä Wärtsilän muuntamon kautta. Sähkö on välttämätöntä, jotta aluksen apukoneiden ei tarvitsisi käydä yötä päivää. Borea maksaa sähkölaskujaan etupainotteisesti.

Apulaiskaupunginjohtaja Virtanen lupaa, että kaupunki määrittelee nopeasti Barkerinpuiston ruoppaustarpeen. Lisäksi pohjan massasta otetaan näyte.

– Jos alus voidaan vain hinata länsirannalle ruoppaamatta pohjaa, niin näin toimitaan. Tämä voisi parhaimmillaan tapahtua jo ensi vuoden alkupuolella.

Jos pohjaa on ruopattava ja massanäyte on puhdas, pohja ruopataan todennäköisesti ensi syksyyn mennessä.

– Jos näytteessä on tributyylitinaa, läjitettävä massa, jota on noin 5 000 kuutiota, täytyy ensin stabiloida. Sitä ei voida läjittää merialueille. Tässä tapauksessa ruoppaus ja läjitys vievät pahimmillaan noin kaksi vuotta.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA