Uutiset

SAK:n Lyly yhdistäisi työntekijäjärjestöt

Lauri Lyly
Lauri Lyly

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitäisi viisaana ratkaisuna kolmen työntekijäkeskusjärjestön yhdistämistä. SAK, STTK ja Akava hukkaavat hänen mukaansa resursseja tekemällä päällekkäistä työtä.

– Toivoisin, että keskusjärjestöjä olisi vähemmän kuin nyt. Yksi olisi viisain ratkaisu. Asia on jäsenliittojen käsissä, hän painottaa.

Lyly ei ole yksin työntekijäkeskusjärjestöjen yhdistämisajatuksessa. Muutamat SAK:n liittojohtajat ovat pallotelleet asialla jo jonkin aikaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on esittänyt STTK:n ja Akavan yhdistämistä uudeksi toimihenkilöiden keskusjärjestöksi. Sen sijaan Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen ei lämpene yhdistymispuheille. Hänen mukaansa Akava on kasvamassa, mikä antaa liitoille pontta ponnistella eteenpäin ilman yhdistymistä muihin.

– Minulla on sellainen aavistus, että akavalaiset liitot eivät ole sellaiseen valmiita.

Viljanen kuitenkin tunnustaa, että yhteistyön tarve kasvaa, eikä nykyinen keskusjärjestömalli pysty toimimaan loputtomiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lylyn mukaan uusi keskusjärjestö voitaisiin jakaa esimerkiksi toimihenkilö- ja työntekijäsektoreihin niin, että kaikki tuntisivat sen omakseen.

– Rakenne ei ole ongelma, jos vain tahtotila löytyy, hän arvioi.

Mitään aikataulua yhdistymiselle Lyly ei aseta, mutta yksi rajapyykki voisi olla 2016, jolloin hän jättää SAK:n puheenjohtajuuden. SAK:n jäsenliitot pyysivät viime viikolla Lylyä jatkamaan tehtävässään seuraavan viisivuotiskauden. Valinta tehdään ensi kesäkuussa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n perimmäisenä tavoitteena Lyly pitää ay-liikkeen heikentämistä. Siihen tähtäsi esimerkiksi yritys kiristää työrauhavelvoitetta.

Yhdessä paikallisen sopimisen laajentamisen kanssa se olisi ollut Lylyn mielestä tuhoisaa työntekijäjärjestöille.

– Ay-liike on yhteiskunnallinen toimija, joka voi vaikuttaa laajasti. Se harmittaa EK:ta, Lyly sivaltaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA