Uutiset

Nuuska madaltaa miehistä potenssia

Ruotsin kansanterveysvirasto kiristää nyt kielteistä kantaansa nuuskaan viittaamalla tuoreisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat nuuskassa piilevän nikotiinin vaikuttavan kielteisesti miesten potenssiin. Toisekseen nuuskankäyttö naisilla heikentää kykyä tulla raskaaksi.

Nuuskan haitallisesta vaikutuksesta ihmisen lisääntymiskykyyn ja seksuaalisuuteen ja sen ohessa sikiöiden kehitykseen kirjoitti keskiviikkona Ruotsin valtalehti Dagens Nyheter.

– Meidän on nostettava tupakoinnin lisäksi myös nuuska keskusteluun kansanterveyden peruselementteinä, sanoo Åsa Lundqvist Ruotsin kansanterveysvirastosta DN:lle.

Ruotsissa joka viides, kenties peräti joka neljäs mies käyttää nuuskaa. Sen puolesta puhujat viittaavat tilastoihin, joiden mukaan Ruotsissa tupakan aiheuttamat vammat ovat vähäisempiä muihin vastaaviin maihin verrattuna.

– Emme voi puolustaa tupakkatuotteita missään muodossa, koska myös nuuska aiheuttaa riippuvuutta, Lundqvist sanoo.

Nuuskaväki vertaa mieluusti nautintoainettaan tupakkaan. Sen syöpäriskit ovat huomattavasti suuremmat kuin nuuskan, jonka tilille tätä riskiä on vaikea osoittaa.

Lundqvist ei peräänny, vaan toteaa, että nuuskankäyttäjän veritulppariskit ja odottavan äidin keskenmenoriskit ovat tuntuvasti korkeammat kuin sellaisilla henkilöillä, jotka eivät nuuskaa käytä.