Uutiset

Sota-ajan tilastointivirhe paljastui: sotalapsia jäi Ruotsiin yli puolet luultua vähemmän

Sotalapsia jäi Ruotsiin jopa 8 000 vähemmän kuin on tähän saakka luultu. Tutkija Pertti Kavénin väitöskirjan mukaan sotaa pakoon lähetettyjä lapsia jäi palaamatta noin 7 100 eikä 15 000 kuten on aiemmin arvioitu.

Palaamatta jääneiden lasten määräksi esitetään lähes kaikessa tutkimuskirjallisuudessa, oppikirjoissa sekä sotalapsiyhdistysten internetsivuilla luku 15 000, joka perustuu Kavénin mukaan tilastointivirheeseen.

Nyt kirjat saattavat mennä tältä osin uusiksi.

Kavénin mukaan virhe tapahtui Tukholmassa toimineessa ”Suomi-toimistossa” sodan aikana. Henkilökuntavajeesta ja epäyhtenäisistä tilastointikäytännöistä kärsinyt matkatoimisto tilastoikin matkoja eikä lapsia. Sama lapsi saattoi näin tilastoitua monta kertaa.

Suomessa eduskunnalle esitettiin vuonna 1948 virheellinen luku jääneistä lapsista. Sodan jälkeen moni ruotsalaisperhe ei halunnutkaan luopua heille väliaikaisesti lähetetyistä lapsista.

Heidän palauttamistaan vaadittiin myös Suomen eduskunnassa, mutta presidentti Paasikivi tukahdutti vaatimukset. Paasikiven linjan mukaan ruotsalaisia ei saanut ärsyttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 1950 kommunistit ottivat lapset lyömäaseekseen ja syyttivät sosialidemokraatteja heidän jättämisestään Ruotsiin. Viimeistään tämän keskustelun seurauksena virheellinen luku jäi elämään.

Ruotsissa dosentti Eric de Geer on aiemmin esittänyt jääneiden määräksi noin 6 000. Se ei ole kuitenkaan lyönyt itseään läpi Suomessa.

Kavén pääsi tulostensa jäljille tutkimalla Ruotsin väestörekisteriä. Ruotsissa vuonna 1948 voimaan tullut lapsilisälaki pakotti ruotsalaiset viemään myös suomalaiset lapset väestörekisteriin.

Kavénin väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 18. joulukuuta.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA