Uutiset

Energiansäästölampuissa isot hintaerot

Energiansäästölampun elinikä ja valontuotto eivät testien mukaan aina vastanneet ilmoitettua.
Energiansäästölampun elinikä ja valontuotto eivät testien mukaan aina vastanneet ilmoitettua.

Energiansäästölamppujen hinnoissa ja ominaisuuksissa on isoja eroja, jotka voivat hämmentää kuluttajia. Kuluttajaviraston selvityksen mukaan yhden lampun hinta voi vaihdella yhdestä jopa yli 30 euroon. Esimerkiksi 15 000 tuntia kestävien 11 watin lamppujen keskihinta oli 13 euroa, 6 000 tuntia kestävien 6,20 euroa.

Kestävyyden ja valontuoton lisäksi hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, pystyykö lamppua himmentämään, kuinka nopeasti se syttyy ja onko siinä hämäräkytkin.

Testien perusteella lampun elinikä ja valontuotto eivät aina vastanneet ilmoitettua. Laadukas lamppu voi tuottaa valoa jopa enemmän kuin teholtaan isommat lamput. Keskeiset tiedot lampun ominaisuuksista saa Kuluttajaviraston mukaan energiamerkistä.

Kuluttajavirasto keräsi yhdessä aluehallintovirastojen kanssa yli 700 erilaisen energiansäästölampun hintoja eri puolilta Suomea. Vertailussa olivat mukana E27-kierrekantaiset lamput, joilla voidaan korvata hehkulamppuja kodeissa. Kahden vuoden takaisesta hinnat olivat jonkin verran laskeneet ja lamppujen valikoima laajentunut.