Uutiset

Lumipyrystä ongelmia liikenteelle - pakkanen kiristymässä

Pöllyävä pakkaslumi ja teiden liukkaus kiusaavat liikennettä. Lehtikuva/Pekka Sakki
Pöllyävä pakkaslumi ja teiden liukkaus kiusaavat liikennettä. Lehtikuva/Pekka Sakki

Pelti rytisi Varsinais-Suomessa keskiviikkona vähän väliä, kun lumipyry saavutti maakunnan. Yksistään aamupäivällä kello 7–12 välisenä aikana poliisi joutui auttamaan autoilijoita peräti 19 ulosajossa ja kolarissa. Vaikka peltiä kolisikin tiuhaan tahtiin, vältyttiin onnettomuuksissa henkilövahingoilta.

Liikennettä kiusasivat tuuli, pöllyävä pakkaslumi sekä liukkaat tiet. Tieliikennekeskus alensikin nopeusrajoituksen kahdeksaankymppiin E18 -moottoritiellä koko matkalla Turusta Helsinkiin. Pelkästään moottoritieltä Turun ja Salon välillä hälytyksiä tuli aamulla ja aamupäivällä pahimmillaan vajaan puolen tunnin välein. Päivystävän palomestarin mukaan myös Paimion ja Salon välinen osuus moottoritiellä oli todella liukas.

Salon Halikossa törmäsikin henkilöauto kaiteeseen heti aamuseitsemältä. Parin tunnin sisällä myös kolme muuta autoilijaa ajoi ulos E-18-tieltä, mutta kukaan ei loukkaantunut. Tarvasjoella vältyttiin niin ikään henkilövahingoilta aamuyhdeksältä valtatie 10:llä Tyllin teollisuusalueen tuntumassa sattuneessa kolarissa. Citymaasturin ja täysperävaunullisen kuorma-auton törmäys sulki tien yhden ajokaistan puoleksitoista tunniksi. Maasturin kuljettaja oli menettänyt autonsa hallinnan, jonka jälkeen se törmäsi perä edellä vastaantulevaan kuorma-autoon. Isompi auto romuttui niin, että se jouduttiin hinaamaan pois paikalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Autot matelivat valtatie 9:llä

Täysperävaunuyhdistelmän vaunu luiskahti puolestaan lumiselta tieltä Salon Perniössä iltapäivällä. Haketta ja viljaa poltettavaksi kuljettanut rekka päätyi osittain ojaan ja jäi jumiin ylämäkeen Perniön Sauruntiellä. Tie oli kello kolmesta eteenpäin poikki muutaman tunnin ajan, kun rekkaa hilattiin takaisin tielle. Päivystävän palomestarin mukaan onnettomuus johtui liukkaudesta, mutta kukaan ei loukkaantunut rytäkässä.

Valtatie 8:lla Raision ja Maskun rajalla kaksi autoa ajoi kylkikolarin hieman ennen yhtätoista. Raivaustyöt kestivät puoli tuntia. Samoin Salossa 1-tiellä henkilö- ja pakettiauto kolaroivat lähestulkoon nokikkain, kun pakettiauto oli lähtenyt heittelehtimään liukkaalla tiellä. Pakettiauto oli liukunut kylki edellä toisella kaistalla vastaantullutta henkilöautoa vastaan. Pakettiauton kaksi matkustajaa loukkasivat jalkansa lievästi, mutta henkilöauton kuljettaja säästyi vammoilta.

Jokioisissa valtatie kakkosella sattui puolestaan yksittäisen auton ulosajo hieman ennen kello 14:ää. Kukaan ei loukkaantunut. Onnettomuus tapahtui Jokioisten rajalta noin puoli kilometriä Humppilan suuntaan.

Iltapäivään mennessä valtatie 9:n liikenne oli pyryn takia pahasti jumissa. Autot matelivat 80:n alueella noin 50 km/tunnissa, ja näkyvyys oli surkea. Pahimmillaan autoilijat joutuivat pysähtymään bussipysäkeille puhdistamaan tuulilaseja jäätyneestä lumesta.

Humppilassa rikkihappolastissa olleen rekan perävaunu kaatui 9-tiellä vähän ennen viittä iltapäivällä. Turmassa ei sattunut henkilövahinkoja, eikä rikkihappo päässyt ulos säiliötankista, mutta perävaunu katkaisi tien liikenteen useiksi tunneiksi. Toinen kaistoista saatiin auki puoli seitsemän aikoihin.

Fortum varautui häiriöihin

Myös Fortum joutui varautumaan lumisateen ja kovan tuulen aiheuttamiin häiriöihin sähkönjakelussa. Yhtiö varasi kolminkertaisen määrän viankorjaushenkilöstöä maastoon, käyttökeskuksekseen ja asiakaspalveluun. Häiriöitä odoteltiin erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomessa. Alkuillasta sähköt katkesivat ainakin Perniössä hetkeksi viideltätoista Fortumin asiakkaalta.

Lumisateet väistyvät pakkasen tieltä

Etelä-Suomeen luvataan lisää lunta loppuviikolla, mutta uusia myräköitä ei ole odotettavissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi torstaina lunta satelee ajoittain, mutta määrä jää keskiviikkoa pienemmäksi. Perjantaiksikin lumisadetta ennustetaan vielä jonkin verran.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maa hohtanee valkoisena ainakin lähiviikon, sillä koko Suomeen on luvassa reipasta pakkasta. Ennusteen mukaan lämpömittarit pysyvät miinuksella ainakin joulukuun alkuun saakka.

Korkeimmillaan lumikinos kohosi Etelä-Suomessa noin 20 senttiin. Suurimmat kinokset keskiviikkona mitattiin silti Pohjois-Lapissa, jossa lumen syvyydeksi saatiin yli 30 senttiä.