Uutiset

Koulu-uhkauksia aletaan valvoa järjestelmällisesti

Jos koulu-uhkaukset lisääntyvät, uuden työryhmän pitäisi huomata se ja ehdottaa toimenpiteitä. TS/Timo Jerkku
Jos koulu-uhkaukset lisääntyvät, uuden työryhmän pitäisi huomata se ja ehdottaa toimenpiteitä. TS/Timo Jerkku

Ensi vuoden alusta lähtien kouluihin kohdistuvia uhkauksia seurataan järjestelmällisesti. Tammikuun alussa työnsä aloittaa eri viranomaistahoista koostuva työryhmä, jonka tehtävänä on vaalia ja parantaa koulujen ja oppilaitosten turvallisuutta.

Pienehköön työryhmään kuuluu ministeriöiden edustajien ja aluehallintoviranomaisten lisäksi kaksi poliisihallituksen jäsentä. Työryhmää vetävän opetusministeriön ylijohtajan Sakari Karjalaisen mukaan tiiviissä ryhmässä päästään käsiksi tärkeisiin tietoihin.

Karjalainen ei kuitenkaan paljasta, miten arkaluontoiseen materiaaliin jäsenet pääsevät käsiksi. Tietopuolesta huolehtivat ryhmän poliisijäsenet.

Vastaavaa viranomaistahoa ei Suomessa ole aiemmin kokeiltu. Kouluja valvovan ryhmittymän perustaminen nousi esille uutta pelastuslakia valmisteltaessa. Aiemmin toiminut oppilaitosten turvallisuustyöryhmä ehdotti pysyvän valvontaryhmän perustamista. Nyt työnsä aloittavan työryhmän kausi on kaksivuotinen.

Karjalainen ennustaa, että työryhmä tulee tekemään tiivistä yhteistyötä ainakin alan tutkijoiden ja erilaisten koulujen kehitysverkostojen kanssa. Tuloksensa ja havaintonsa se raportoi eteenpäin sisäisen turvallisuuden ministeriryhmälle.

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA