Talous

Suomen Pankin Hakkarainen: Stressitestit hyödyttäneet Suomen pankkeja

Suomen Pankin johtaja Pentti Hakkaraisen mielestä Irlanti tarvitsee lainaa, jotta se saa aikaa toteuttaa välttämättömät muutokset. Compic/Mauri Ratilainen
Suomen Pankin johtaja Pentti Hakkaraisen mielestä Irlanti tarvitsee lainaa, jotta se saa aikaa toteuttaa välttämättömät muutokset. Compic/Mauri Ratilainen

Paljon arvostelua saaneet pankkien stressitestit eivät ole hyödyttömiä, mutta pitää ymmärtää, että ne läpivalaisevat pankkien juuri senhetkistä tilannetta, muistuttaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen. Suomessa toimivat pankit ovat hyötyneet testeistä, koska verrattain hyvät tulokset saaneet pankit paransivat mahdollisuuksiaan saada rahoitusta markkinoilta.

EU:n järjestämien pankkien stressitestien tulokset julkistettiin viime heinäkuussa. Testeihin osallistui 91 eurooppalaista pankkia ja pääosa pankeista läpäisi testin, osa tosin aivan rimaa hipoen. Testit mittasivat miten pankkien vakavaraisuus kestää odotettua heikompaa talouden kehitystä ja luottotappioita.

Poliittiset päättäjät Suomessa ja laajemminkin Euroopassa ovat viime päivinä arvioineet testit turhiksi, koska testeissä mukana olleet Irlannin pankit läpäisivät seulan. Kaikki Irlannin pankit, kuten jo silloin valtion haltuun joutunut Anglo Irish Bank ei osallistunut testeihin. Myös joitakin muita Euroopan pankkeja jäi testien ulkopuolelle, mutta pääosa suurimmista pankeista oli mukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen Pankin Hakkarainen painottaa, että stressitestin läpäiseminen kerran ei merkitse sitä, että pankki olisi aina teräkunnossa. Jo puoli vuotta on pitkä aika markkinoilla, joilla olosuhteet ja toimintaympäristö voivat heiketä nopeasti, kuten nyt tapahtui Irlannissa

– Testit kertoivat kuitenkin pankkien erot, mikä on tärkeää, Hakkarainen toteaa.

Markkinat saivat näin jo kesällä tiedon, että Irlannin pankit eivät ole vahvimpia.

Ecofin on päättänyt jo jatkaa pankkien stressitestausta ja kansalliset pankkien valvontaviranomaiset tekevät testejä jatkuvasti, mutta nämä testit eivät ole julkisia.

Vastineeksi isoja leikkauksia

Monet ovat Irlannin kriisin yhteydessä painottaneet sitä, että Suomi joutui selviämään 1990-luvun alun kriisistä ilman muiden maiden apua. Hakkarainen muistattaa, että kriisivuosina Suomella ei ollut olemassa samanlaisia, apua antavia järjestelmiä kuin nyt, mutta kansainvälisen valuuttarahaston, IMF:n väliintuloa kyllä ounasteltiin.

KIRSI TURKKI