Uutiset

Ajokeli heikkenee, junat voivat myöhästellä

Lumisade vaikeutti tieliikennettä monin paikoin illalla, Turussa sen sijaan vasta odotellaan lumipyryä. Lehtikuva/Jussi Nukari
Lumisade vaikeutti tieliikennettä monin paikoin illalla, Turussa sen sijaan vasta odotellaan lumipyryä. Lehtikuva/Jussi Nukari

Ennustettu lumipyry on saavuttanut eteläisimmän Suomen. Se voimistuu vähitellen ja leviää maan etelä-osan ylle. Lunta tuiskuttaa yön aikana kuutisen senttiä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ajokeli on Etelä-Suomessa paikoin huono, sillä navakka tuuli tuiskuttaa hienojakoista lunta siten, että näkyvyys heikkenee. Ajoittain lunta saattaa myös päästä kertymään teille. VR:n mukaan on riski, että junat myöhästelevät aamulla. Toistaiseksi kuitenkin vaikuttaa siltä, että voidaan liikennöidä normaalisti. VR on varannut ylimääräistä kunnossapitohenkilöstöä töihin.

Lumipyry jatkuu koko keskiviikon ajan etelässä. Kaiken kaikkiaan lunta kertynee kymmenen senttiä. Sade yltää aina Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Hämeeseen saakka. Muualla maassa vallitsee normaali talvikeli.

Navakka tuuli tekee muutamankin asteen pakkasesta purevaa. Merialueilla tuuli on myrskylukemissa.

Lumisade ja kova tuuli saattavat aiheuttaa häiriöitä myös sähkönjakelussa, Fortum varoittaa. Fortumin verkkoalueilla sähkönjakelun häiriöitä saattaa esiintyä Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan sään lauhtumista ei ole vielä tiedossa, ja luminen sää jatkuu toistaiseksi.

– Lumi säilyy kyllä. Lämpötila pysyy aika vankasti pakkasella kuun loppuun saakka koko Suomessa, Saarikalle arvioi.