Uutiset

Pohjois-Korean iskun taustalla voi olla sisäinen valtataistelu

Ihmiset kerääntyivät katsomaan laukaustenvaihtoa, joka kesti tunnin verran. Kuva:AFP
Ihmiset kerääntyivät katsomaan laukaustenvaihtoa, joka kesti tunnin verran. Kuva:AFP

Korean niemimaan kireä tilanne läikähti jälleen kerran yli äyräidensä tiistaina. Pohjois-Korea tulitti tykeillä Yeonpyeongin saarta lähellä maiden kiisteltyä merirajaa tappaen kaksi sotilasta ja haavoittaen pariakymmentä ihmistä, heidän joukossaan myös siviilejä.

Etelä-Korean tykistö vastasi tuleen ja paikalle lähetettiin myös hävittäjiä, jotka eivät maan armeijan mukaan kuitenkaan tulittaneet. Pohjois-Korea ei kertonut tappioistaan.

Suomalaistutkijan mukaan selkkauksen tärkein syy saattaa olla Pohjois-Korean sisäinen valtataistelu, eivät niinkään ulkopoliittiset syyt.

– Mitään ulkopoliittisia tavoitteitaan Pohjois-Korea ei tällä toiminnallaan tule saavuttamaan, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, komentaja Juha-Antero Puistola.

– Se ei voi pakottaa Etelä-Koreaa neuvottelupöytään, se ei voi pakottaa Etelä-Koreaa muuttamaan mielipidettään merirajan sijainnista eikä se voi pakottaa naapurimaataan tai muita valtioita lisäämään apuaan Pohjois-Korealle.

Sen sijaan Pohjois-Koreassa on parhaillaan käynnissä vallanvaihtoon. Maassa odotetaan koko ajan, milloin Kim Jong Il luovuttaa valtansa pojalleen Kim Jong Unille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Asevoimien johdolle voi olla edullista pitää tällaista jännitettä yllä, jotta ainakaan heiltä ei valtaa katoaisi vaihdon yhteydessä. Maassa voi olla myös käynnissä vallanvaihtoon liittyvä puhdistus, joten sotilaallinen jännite ei saisi laskea.

– Toisaalta taustalla voi olla sellainenkin syy, että Kim Jong Un haluaa osoittaa olevansa kova, jotta hän saisi asevoimien johdon hyväksynnän itselleen.

Näkemykset poikkesivat toisistaan

Osapuolten kertomukset konfliktin alkamisesta poikkesivat totuttuun tapaan täysin toisistaan. Pohjois-Korea syytti Etelä-Koreaa ammuskelun aloittamisesta. Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan naapurimaan tykistö ampui ensin kymmeniä ammuksia Pohjois-Koreaan.

Etelä-Korea myönsi, että alueella oli käynnissä sotaharjoitukset, mutta sen mukaan maan tykistö oli ampunut länteen, ei pohjoiseen.

Maailma tuomitsi, turvaneuvosto koolle

Sekä Kiina että Venäjä kehottivat Koreoita toimimaan niin, että tilanne ei pahene. Yhdysvallat tuomitsi hyökkäyksen ja vaati Pohjois-Koreaa lopettamaan sotatoimet. Yhdysvallat muistutti myös olevansa valmis puolustamaan Etelä-Koreaa.

Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa noin 28 000 sotilasta. Pohjois-Korean armeijan vahvuudeksi on arvioitu jopa miljoona sotilasta.

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Suomi toivoo osapuolilta malttia ja tulitaukoa.

Koreat ovat edelleen muodollisesti ottaen sodassa, sillä Korean sodan lopettanutta rauhansopimusta ei ole allekirjoitettu.